:

Itt a pályázati kiírás: 62 milliárdot oszt ki a kormány a cégeknek zöldenergiás fejlesztésekre

Vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzik a cégeket energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.

Januártól igényelhető támogatás a vállalati zöldenergia tárolói programban – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). A Forbes.hu-nak is elküldött tájékoztató szerint:

a kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseit.

A cégek beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el a január közepén megnyíló pályázati felhíváson, írták. A hétfőn közzétett kiírás alapján legkésőbb 2026 májusáig kiépülő energiatárolók több mint hússzorosára növelik a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitást.

A vállalkozások azzal a feltétellel juthatnak állami hozzájáruláshoz, hogy a tárolókat a kiegyenlítő piacon használják – tették hozzá. A várakozások szerint a végső kedvezményezettek mintegy 440 megawatt (MW) összkapacitásban telepíthetnek új energiatárolókat.

A támogatási kérelmeket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen lehet benyújtani 2024. január 15. és február 5. között; a beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyertesek kiválasztása a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján történik majd, állítja a közlemény.

The post Itt a pályázati kiírás: 62 milliárdot oszt ki a kormány a cégeknek zöldenergiás fejlesztésekre appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés