:

Befejezték: leáll az ország egyetlen műtrágyagyártó vállalata

Befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek.

A Nitrogénművek már november 6-tól leállt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint csupán egy hónapra, ám most a tulajdonos Bige László, az egyik leggazdagabb magyar megerősítette: nem tervezik az újraindulást, a vállalat 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét – írja az Agrárszektor.

Bige – akire nemrég letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség – szerint a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Az így veszteségessé váló gyártást a cég nem vállalja.

Kigazdálkodhatatlan

A júliusi kormányrendelet a nagyobb CO2-kibocsátók eredményes működését alapvetően rombolta, hiszen a térítésmentesen kiosztott szén-dioxid kvótákra a kormány bevezetett egy nagyon magas, 40 százalékos különadót. Emellett a kormányrendelet egy 10 százalékos tranzakciós díjat is bevezetett a kvótaértékesítésekre, ami a cégek likviditási helyzetében okozhatott kihívásokat.

Ezt a rendeletet módosította október elején a 452/2023-as kormányrendelet, amely a különadó mértékét 36 százalékra csökkentette, de közben a tranzakciós illeték 15 százalékra ugrott.

Bige László szeptember 7-én írt Lantos Csaba energiaügyi -, és Nagy István agrárminiszternek. A levél szerint a költségnövekedés meghaladja a 20 ezer forintot a műtrágya tonnájára vetítve, ami kigazdálkodhatatlan, hiszen így a műtrágya eladhatatlanná válna.

The post Befejezték: leáll az ország egyetlen műtrágyagyártó vállalata appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés