:

Ezek az ingatlanok a piac nagy vesztesei

Jelentős értékvesztést könyvelhettek el a családi házak, a rezsiköltségek miatt csökkent a négyzetméteráruk.

Betett a rezsiköltségek emelkedése a családi házaknak: átlagos négyzetméteráruk egy év alatt 17 százalékkal, 173 ezer forintra csökkent.

Egy ilyen ingatlant átlagosan 16,5 millió forintért adtak el 2023 második negyedévében, míg egy évvel korábban még 21,4 millióért. Ehhez képest a társasházi és lakótelepi lakások ára tovább emelkedett – írja a 24.hu.

Több ebből Ezek az ingatlanok a piac nagy vesztesei Itt a legfrissebb adatok: véget ért a recesszió?

A használt családi házak és sorházak ára negyedévről negyedévre csökkent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint,

míg 2022 első negyedévében az átlagos négyzetméterár országosan 215 ezer forint volt, 2023 második negyedévében már 20 százalékkal kisebb, 173 ezer forint.

Az ország valamennyi régiójában és Budapesten is vesztettek értékükből a gyakran több évtizede épült, viszonylag nagyobb alapterületű, gázzal fűtött és energetikai korszerűsítésen nem vagy csak részben átesett családi házak.

Az árcsökkenést a vevők erősödő alkupozíciója is magyarázza, hisz tavaly ősz óta a magasba szökő infláció és lakáshitelkamatok következtében jóval kevesebb a vásárló az ingatlanpiacon.

The post Ezek az ingatlanok a piac nagy vesztesei appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés