:
Breaking News

Bajban az egészségügy: tízezrek hiányoznak

Több sebből vérzik a hazai egészségügy, az egyik a betegellátás ápolóhiánya.

25-30 ezer ápoló hiányzik a hazai betegellátásból, szakrendelőkben az időpontfoglaláskor a páciensek 65 százaléka nem jár sikerrel. Konferenciát tartott a Magyar Kórházszövetség.

Megvizsgálták az egészségügyi ellátással kapcsolatos kommenteket az interneten, a legtöbben az orvoshiányról, a várólistákról és a várakozási időkről értekeztek, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, a Debreceni Egyetem egészségügyi kancellár-helyettese, a járóbeteg irányítási rendszer (JIR) átalakításáért felelős miniszteri megbízottja – írja az EconomX.hu.

Több ebből Bajban az egészségügy: tízezrek hiányoznak Aláírták: így néz ki a paksi bővítés ütemterve

Hiányzó munkaerő

Jelenleg a szakellátásban 130 ezren dolgoznak, de 15 ezer ember akár egy nap alatt kivonulhat a rendszerből a kora miatt.

Rémisztő adatok:

Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint jelenleg 25-30 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból. 2021-ben országosan az orvosi állások 3,4 százaléka, a szakdolgozói állások 3,5 százaléka volt betöltetlen. Magyarországon ezer lakosra hat szakápoló jut, míg az USA-ban 17 2007-ben a 30-45 év közöttiek voltak a legtöbben a szakápolásban, mára a 40-60 éves korosztály tagjai dolgoznak a legtöbben a rendelőkben és a kórházakban.

The post Bajban az egészségügy: tízezrek hiányoznak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés