:
Breaking News

Otthonfelújítási program 2024: minden, amit eddig tudni lehet

„Az otthonfelújítási program lehetséges folytatása kapcsán jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak”

– nyilatkozta az Indexnek a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Más részletekről, konkrét döntésekről nem számolt be a tárca. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint 2024 első negyedévében indulhat az új otthonfelújítási program a csok plusz kísérőjeként.

Az ÉVOSZ hozzátette, hogy ha lehetőség adódna rá, tízből nyolc magyar energiahatékonysági felújítást végezne el, a szövetség javaslata pedig visszatérítendő támogatás helyett valamilyen kamattámogatott hitelkonstrukció mellett áll, szerintük ez „hozná helyzetbe” a legszélesebb kört.

Az építőszövetség szerint az új építések energiahatékony kivitelezése és a meglévő ingatlanok hatékonyságát célzó korszerűsítés egyenlő bánásmódot kell, hogy kapjon az új támogatási programban, ha azt bejelentik.

Több ebből Otthonfelújítási program 2024: minden, amit eddig tudni lehet Steiner Kristóf: Sokszor megkapom, hogy megélhetési vegán vagyok. Az is, vállalom

Előzmények

Az otthonfelújítási támogatás a tavalyi évvel futott ki (speciális esetekben idén márciusig lehetett igényelni). Határ Renáta építésgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Újház Piramis Építőház októberi kerekasztal-beszélgetésén beszélt arról, hogy „az otthonfelújítási támogatás sikertörténet volt”, és hogy

„a kormány gondolkodik is az újraindításán”, ezúttal „egy kifejezetten energetikai célú lakásfelújítási programmal”.

De Határ szerint a „munka még az ötletelés fázisában tart”. Ugyanezen a beszélgetésen hangzott el az is, hogy az építőanyag-gyártók és kivitelezők idén 20 százalék feletti bevételkiesést várnak, az ágazati rendelésállomány 30 százalékkal csökkent, 2024 pedig még ennél is nehezebb éve lesz az építőiparnak.

A pár hete bejelentett, jövőre induló csok plusz támogatott hitel részletszabályai november közepére várhatók. De kalkulátor segítségével már most kideríthető, hogy ki mekkora összegre lenne vele jogosult. Ami a babaváró hitelt illeti, éves bázison januárban és februárban akár a többszörösére ugorhat a kereslet.

Borítókép: Heves központja 2023. augusztus 25-én.

The post Otthonfelújítási program 2024: minden, amit eddig tudni lehet appeared first on Forbes.hu.