:

Bige László: El akarják venni a pénzünket, bizonyos körök hozzá akarnak jutni a céghez

Bige László: El akarják venni a pénzünket, bizonyos körök hozzá akarnak jutni a céghez

Bige László, a péti Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója és tulajdonosa megint az Agrárszektornak nyilatkozott – miután ugyanennél a lapnál kedd hajnalban még arról jelent meg cikk, hogy Bigéék leállítják az ország egyetlen műtrágyagyártóját, estére pedig a műtrágyakirály már meg is gondolta magát és visszatáncolt.

Bige a szerda reggeli cikkben úgy nyilatkozik, hogy a leállás oka kizárólag a kvótákra kivetett terhekben keresendő. A milliárdos kifejti, hogy műtrágyagyára „jó gazdasági helyzetben működő, kiszámítható, stabil, egészséges vállalat”, de szerinte a széndioxid-kvótára kivetett adó

„kizárólagosan arra szolgál, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket és bizonyos körök hozzájussanak Magyarország magántulajdonban lévő egyik legértékesebb ipari vállalatához”.

Nem részletezi, kik ezek „a bizonyos körök”.

Újra megszólalt a műtrágyakirály: Meggondoltam magam

„Nyerni fogunk”

„A jogászaink véleménye szerint az uniós széndioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerének megadóztatása jogellenes” – folytatja Bige, aki szerint ennek bizonyításaként minden jogi és törvény adta lehetőséget, hazai és uniós jogorvoslati fórumot ki fognak használni.

„Meggyőződésünk, hogy a vonatkozó kormányrendelet sérti az arányos közteherviselést és a tulajdonhoz való jogot, mivel az adó aránytalan és konfiskáló jellegű, sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmának elvét. Ráadásul sérti az Európai Unió 2003/87 EK irányelv alapelveit és célkitűzéseit is.”

A szóban forgó EK rendelet alapján Európában minden műtrágyagyár kap ingyenes széndioxid-kiosztási kvótát. Ennek megadóztatása Bige szerint aláássa az ingyenes kvóták kiosztásának az elvét és a Nitrogénműveket „óriási versenyhátrányba” hozza.

„Semmi kétségem nincs afelől, hogy ezt az ügyet a bíróságon meg fogjuk nyerni”

– tette hozzá.

Erről szólt igazából a tegnapi levél

Addig is Bige szerint nem eresztik szélnek a dolgozókat, máskülönben „sosem tudjuk újrakezdeni”. „De nem tudjuk, hogy mikor tudjuk újraindítani a termelést és milyen feltételek mellett.” A Forbes.hu-n kedden megjelent gyorselemzésünkben is megírtuk, hogy úgy hallottuk, hogy idáig nem volt semmilyen végső leállásról szóló belső bejelentés, a dolgozóknak nem mondtak semmit.

A politika csinálta ki? Elszámolták magukat? Mi történik a Nitrogénművekkel?

A meglévő készletek egy része már értékesített, a többit pedig végkiárusítás során szeretnék eladni, folytatja Bige. Azt állítja, bizonyos cégek mentességet kértek és kaptak is a kvótát terhelő adók alól, de a Nitrogénművek idáig eredménytelenül tett erre kísérletet. Bevallja azt is, hogy részben utóbbit célozta a tegnap megjelent levél is. De szerinte nem nyomásgyakorlásról volt szó, arra nincs lehetősége.

„Az Európai Unióban ilyen rendelet csak rám vonatkozik, egyetlen más műtrágyagyárra sem. Akkor ki mellett lobbiznék én? Az biztos, hogy nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra. Nem hagyjuk magunkat, és megteszünk minden olyan jogi lépést amire lehetőségünk van. Aztán ha elfogyott, hát akkor így jártunk.”

Nem eladó

Bige szerint akár az is szóba jöhet, hogy műtrágya-kereskedővé alakul a Nitrogénművek.

„De nem fogom eladni, régóta mondom, hogy eszem ágában sincs. Marad magyar, családi tulajdonban”

– teszi hozzá, pedig szerinte bármikor el lehetne adni a céget.

Mint azt kedden írtuk, belső és külső körülmények együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy nehéz helyzetbe került a péti Nitrogénművek. Semmiképp sem jó hír, hogy egy stratégiai fontosságú iparág kulcsszereplője idáig jutott, de aligha lehet szó politikai leszámolásról.

The post Bige László: El akarják venni a pénzünket, bizonyos körök hozzá akarnak jutni a céghez appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés