:

Közbeszerzések: pozitív előrelépések, jelentős szabálytalanságok

Közbeszerzések: pozitív előrelépések, jelentős szabálytalanságok

A magyar hatóságok és a kormányzat válaszlépéseit, intézkedéseit egyes területeken proaktívaknak tartják, de úgy látják, vannak még „rendszerszintű szabálytalanságok”

– tartalmazza a Portfolióhoz eljutott értékelési anyag, amiben az Európai Bizottság a magyar közbeszerzési rendszer 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó tematikus programjairól készített átfogó ellenőrzést. A közbeszerzési eljárások központi elemei a függő uniós források ügyének.

Függő magyar EU-pénzek: nem akkor, nem annyit és nem úgy

Az ellenőrzés főként a Miniszterelnökség felügyeletért felelős főosztály munkájánál felmerülő,  a magyarországi operatív programokon belül az igazolt kiadások jogszerűségével és szabályszerűségével kapcsolatos kockázatok azonosítására és kezelésésre irányult. A bizottság egyszerre talált pozitív előrelépéseket és jelentős szabálytalanságokat, írja a lap. Az ellenőrök 30 odaítélési eljárást és 20 szerződésmódosítást vizsgáltak meg, amelyeket a 2019. november 29-et határnapot követően kezdeményeztek.

A specifikusan vizsgált eljárásoknál történtek előrelépések, azonban a magyar közbeszerzési rendszer esetében még számos téren várnak a magyar hatóságok lépéseire. Azonban a konkrét eseteken túl látszik rendszerszintű fejlődés is

– így foglalható össze az auditorok megállapításai.

Több ebből Százmilliárdok az autópályán: nagyot kaszálhatnak Mészárosék 35 év alatt Megőrülsz: már a kisföldalattin is utazhatsz kártyával, nem muszáj külön jegyet venned

Pár konkrét megállapítás

Magyarország a korábbi bizottsági egyeztetések részeként több jogszabály-módosításról, valamint pénzügyi korrekciókról is döntött – az ellenőrzési megállapításokra reagálva. Idesorolják azt is, hogy a kormány a helyreállítási alap egyik szupermérföldköveként vállalta egy monitoringrendszer létrehozását az egyajánlatos közbeszerzések nyomonkövetésére, és hogy visszaszorítja azok arányát. Azonban a korábbi ellenőrzések jelentős hiányosságokat tártak fel a szabálytalanságok kezelése során (pl. az irányító hatóságok rendszeresen figyelmen kívül hagyták, ha szabálytalanság gyanúja merült fel a közbeszerzési felügyeletért felelős minisztériumtól és egyéb szervektől, a bejelentett szabálytalanságok 70 százaléka érdemi vizsgálat nélkül zárult). A 737 bejelentett szabálytalanságból csak 30 százalékot ellenőriztek. A Bizottság ajánlásokat fogalmazott meg Magyarország számára a szabálytalanságkezelési eljárások sürgős javítása érdekében. Például a magyar hatóságok elfogadták és ígéretet tettek a korrekciós kapacitások javítására. Az ajánlott intézkedések három hónapon belüli végrehajtására a Pénzügyminisztériumot, a Magyar Államkincstárt és az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot jelölték ki felelős szervként. A Bizottság ellenőrei pénzbüntetéseket is javasolt a kifizetett uniós forrásokat érintő szabálysértések miatt, az összes vizsgált eljárásnál mintegy 3,5 milliárd forintot (vagyis több mint 10 millió eurót) tett ki a pénzügyi korrekció mértéke. Az ellenőrzés egy másik megállapítása, hogy nem volt fellebbezési mechanizmus a közbeszerzés-ellenőrzési főosztály által kiadott negatív döntésekkel szemben. A Bizottság belső vagy külső szerven keresztül működő fellebbezési mechanizmus bevezetését javasolta erre, ennek a kormány pedig eleget tett a jelentés szerint, az újonnan létrehozott, a Területfejlesztési Minisztérium alatt működő Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságot jelölték ki fellebbviteli szervnek., ezt az ügyet ezzel lezártnak tekinti a Bizottság.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyaltak 2022. május 9-én.

The post Közbeszerzések: pozitív előrelépések, jelentős szabálytalanságok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés