:

Péti sóból Bige-show – megszólalt az agrárminiszter

Péti sóból Bige-show – megszólalt az agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter szerint a kormánynak szóló nyomásgyakorlás a Nitrogénművek körül kialakult helyezt, és Bige László jobban tenné, ha a termeléssel foglalkozna, mert a gazdáknak szükségük van a műtrágyára.

Nagy István a Blikknek adott interjút. Arra a kérdésre, hogy mit szól, hogy Bige László előbb bejelentette a működésük felfüggesztését, néhány órára rá pedig már visszakozott, Nagy azt mondta: ez a kormánynak szóló nyomásgyakorlás.

A politika csinálta ki? Elszámolták magukat? Mi történik a Nitrogénművekkel?

„Végtelenül sajnálom, hogy egy 93 éves gyár méltán híres péti sójából, Bige-show alakul. Ez teljességgel méltatlan ehhez a nagy múltú gyárhoz. A magyar műtrágyaszükséglet felét a Nitrogénművek Zrt. állítja elő, a másik felét külföldről kell beszerezniük.

Azt kérem Bige úrtól, a termeléssel foglalkozzék, mert amit előállít, arra nagy szüksége van a gazdáknak, akiket méltatlan helyzetbe hoz,

fogalmazott Nagy István.

Tragikomédia

Arra a felvetésre, hogy nagy adóteherről lévén szó, Bige valószínűleg elment a falig, Nagy kifejtette: nem egyedi, hanem minden céget érintő adóformáról beszélünk. Az ország gazdaságát muszáj működtetni, Bige László cégének monopóliumként olyan lehetősége van, amivel élnie kell. Gyártani, forgalmazni, tisztességes áron és körülmények között, vélekedett Nagy István.

„Ez már nem dráma, tragikomédia. Így is kell hozzáállnunk, ha a főszereplőt nem lehet komolyan venni, hiszen két-három órán belül változtatja az álláspontját. A legtöbb gazda valószínűleg importőröktől szerzi majd be a műtrágyát.”

Az előzmények

Bige László, az egyik leggazdagabb magyar most kedden jelentette be, hogy befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek, majd még aznap este közölte: meggondolta magát. Bige eredetileg azt mondta, a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Az így veszteségessé váló gyártást a cég nem vállalja.

A Forbes.hu friss gyorselemzésében 9. legértékesebb magyar cégről körbejártuk a cég anyagi helyzetét.

The post Péti sóból Bige-show – megszólalt az agrárminiszter appeared first on Forbes.hu.