:

Te tudtad? Ez is jár a balesetet szenvedett vétlen autósnak

Évente több milliárd forint kártérítéshez nem jutnak hozzá a balesetet szenvedett vétlen autósok. Bár a törvény szerint járna nekik az úgynevezett értékcsökkenési kártérítés, a biztosítóknak más az álláspontjuk.

A Népszava írt a jelenségről. Megszólaltatták Dobi Lászlót, a karteritesed.hu oldal ügyvezető-társalapítóját. „Az én történetem úgy indult, mint minden átlagosnak mondható ráfutásos baleset, az autó eleje és hátulja egyaránt összetört, és az egyik sofőr édesapja a helyszínelés közben figyelmeztetett: mindenképpen kérjem az értékcsökkenési kártérítést, hiszen ez egy új autó. Megjegyzem, akkor már több mint 20 éve vezettem, de erről még sosem hallottam.

A K&H biztosító első körben 350 ezer forintot akart adni ezen a jogcímen, majd sok levelezés, Melegh Gábor műszaki szakértő megkeresése és szakvéleménye után végül 865 ezerre tornáztam fel ezt az összeget”, mesélte saját példáját a lapnak.

Ebből született a karteritesed.hu oldal, ahol a hasonló sorsú autósoknak akar segíteni.

Mi is az az értékcsökkenés?

Az MNB definíciója szerint a vagyontárgyban keletkezett károk helyreállítása, kijavítása után visszamaradt, esztétikai, használati vagy forgalmi értékét csökkentő tényező. A károkozó ezt a kártételt is köteles megtéríteni. Vagyis a gépkocsit ugyan megjavították, azonban a piaci értéke kisebb lett, mivel már sérült autónak számít. A különbség igen jelentős lehet, ezt bárki ellenőrizheti, ha felkeres egy használt autókat hirdető oldalt. Az értékcsökkenési kártérítés ezt az árkülönbséget hivatott kiegyenlíteni.

The post Te tudtad? Ez is jár a balesetet szenvedett vétlen autósnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés