:

Kivételezhet a NAV Orbán öccsének cégével?

Csoda, hogy még működik ifj. Orbán Győző vállalkozása.

Egy éve tart a NAV-végrehajtás Orbán Viktor testvére, ifjabb Orbán Győző cégében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-budapesti igazgatósága 2022. november 16-én rendelte el a végrehajtást a Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft.-vel szemben, a cégkivonat szerint pedig még mindig folyamatban van az eljárás, írja az mfor.hu.

Ifj. Orbán 2015 óta tulajdonos az 1991-ben alapított vállalkozásban, 26 százalékos tulajdoni részesedése mellett két másik magánszemély birtokolja a társaságot. Orbán az operatív irányításban nem vesz részt, teszi hozzá a lap – de számára is kínosnak nevezi, ami történik a céggel:

az elmúlt 14 évben összesen 9 alkalommal került bejegyzésre végrehajtási eljárás.

A beszámolók szerint ugyanakkor a cég gazdálkodása stabilnak tűnik – már amennyi kiderül a nyilvános beszámolókból. A 2022-es gazdasági évre vonatkozóan ugyanis a vállalkozás elmulasztotta a május 31-i beszámolói kötelezettséget. A tavalyelőtti évre vonatkozó, 461 millió forintos bevételt és 2,2 milliós profitot bemutató adatközlés is csak 10 hónappal később, idén márciusban került fel.

Más cégeket 4-6 hónap mulasztás után törölnek

Az mfor.hu ezzel kapcsolatosan megjegyzi: a határidő be nem tartásának rendszerességét, mértékét nézve kisebb csoda, hogy egyáltalán még működik a cég, és az Adóhivatal nem törölte hivatalból a Gamma Analcont adószámát.

Több ebből Kivételezhet a NAV Orbán öccsének cégével? 10 dolog, amit figyelembe kell venned mielőtt új tévét veszel

Ha ugyanis egy vég nem adja le időben a beszámolót, kétszeri, egyenként 30 napos határidejű felszólítás után hivatalból törli az adószámot és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását – majd a cégbíróság intézkedik a cég törléséről és a kényszer-végelszámolás megkezdéséről.

A szigorú határidőket tartó jogrend szerint a beszámoló közzétételének elmulasztása a májusi mulasztástól számított kb. 4-6 hónapon belül a cég megszüntetéséhez vezet.

The post Kivételezhet a NAV Orbán öccsének cégével? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés