:

16 millió kilométerről érkezett üzenet a Földre

16 millió kilométerről érkezett üzenet a Földre

Új rekordot állított fel a NASA a Deep Space Optical Communications (DSOC) nevű kísérletével, amikor is 16 millió kilométeres távolságból sikerült az optikai kommunikáción keresztüli adatátvitel. A projekt célja, hogy a jövőben zökkenőmentes és gyors kommunikációt lehessen létesíteni a mélyűrbe tartó küldetések során — írja az Interesting Engineering.

Az infravörös tartományhoz közeli jelet a San Diegó-i Palomar Obszervatórium Hale teleszkópja fogadta. A jel nagyjából olyan messziről jött, mint a Föld-Hold távolság negyvenszerese.

A DSCO a Psyché-küldetés része, amely a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv feltárására indult el nemrégiben. A kísérlet célja, hogy nagyságrendekkel gyorsabb adatátvitelt érjenek el, mint amin keresztül az űrhajók napjainkban kommunikálnak. Bár a rádió és az infravörös-közeli kommunikáció során is elektromágneses jeleket használnak az adatok továbbítására, utóbbi sokkal szűkebb hullámokba tömöríti az adatokat, így a földi állomás több adatot tud egyszerre fogadni.

A kísérlet során nagymennyiségű adatot küld a Földre a Psyche űrszonda, ami az említett aszteroidaöv felé tart. Az első adatcsomag november 14-én érkezett meg. Trudy Kortes, a NASA washingtoni központjának vezetője szerint az adatok gyors átvitele hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy egy nap embert küldjünk majd a Marsra.

Az optikai kommunikációt korábban kipróbálták már a mérnökök földkörüli pályán és a Holdon is. Ez volt azonban az első alkalom, hogy a mélyűrből tettek ilyesmit.

A dolog elképesztő precizitást igényel: a NASA szerint annyira, mintha egy lézeres pointerrel akarnánk egy 1,6 km-re lévő mozgó pénzérmére rávilágítani. Emellett arra is figyelni kell, hogy amíg a lézerfény utazik, a bolygó és az űreszköz is változtat a pozícióján, így folyamatosan hangolni kell az adó- és a vevőegységet a pontos adatátvitel érdekében, teszi hozzá a hvg.

The post 16 millió kilométerről érkezett üzenet a Földre first appeared on 24.hu.