:

Kevés az emelés? Nem elég a minimálbér

Európai összehasonlításban a garantált bérminimum jó helyen szerepel, de a minimálbér esetében továbbra is a sor végén kullogunk.

Az Eurostat összegzése szerint euróban számolva csupán Bulgáriát, Romániát és Lettországot előztük eddig, de a többi országban várható emelés után sem nagyon változik majd helyezésünk. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta alá az emelésről szóló megállapodást, mert kevésnek tartja a garantált bérminimum 10 százalékos emelését.

A gazdasági realitások most a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékos emelését tették lehetővé, különösen, hogy a munkáltatók utóbbit sokáig 6-8 százalékkal emelték volna – fogalmazott a Népszavának Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezet elnöke, annak kapcsán, hogy hétfőn aláírták a minimálbér bruttó 266 800 (nettó 177 500), és a garantált bérminimum 326 ezer (nettó 216 800) forintra történő emelését december elsejétől.

Összehasonlíthatatlan

A legalacsonyabb bérekre vonatkozó szabályozás nem egységes a kontinensen. Kizárólag Cipruson létezik olyan kétfajta bérminimum, mint Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban pedig nincs nemzeti minimálbér.

Ezért nem egyszerű összehasonlítani a magyar kereseteket más országok bérviszonyaival – figyelmeztetett Mészáros Melinda, tekintve, hogy itthon 33,5 százalékos munkavállalói teher rakódik a bérekre, vagyis ekkora az elvonás.

Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban ugyanez 20 százalékos, vagy még annál is alacsonyabb. Így adott esetben hiába alacsonyabb a bruttóbér a felsorolt országokban, nettóban mégis többet kapnak az ottani munkavállalók.

A munkavállalói érdekvédelmi szervezetek szerint radikálisan csökkenteni kellene az elvonás mértékét, ami azonban azonnal csökkentené az amúgy sem jó pénzügyi helyzetben lévő nyugdíj- és társadalombiztosítási kassza bevételeit.

The post Kevés az emelés? Nem elég a minimálbér appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés