:

Különleges időjárási jelenség segítette az ukránokat

Különleges időjárási jelenség segítette az ukránokat

2022 áprilisában az ukrán erőknek sikerült elsüllyeszteniük az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóját, a Moszkvát. A cirkáló elvesztése nemcsak Oroszország, hanem sok külső megfigyelő számára is meglepő volt.

Egy friss tanulmány alapján a hajó elpusztításában egy különleges időjárási esemény is segítette az ukránokat – írja az IFLScience. Az elemzést a Svéd Védelmi Kutatási Ügynökség és a Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet radarszakértői végezték el.

A kutatók arra jutottak, az ukrán hadsereg csak azért tudta észrevenni és célba venni a Moszkvát, mert hőmérsékleti inverzió lépett fel.

Az ukrán radarjelek ilyen körülmények között – amikor nagyobb magasságban a levegő melegebb, mint a földfelszín közelében – megtörtek a légkörben, jóval messzebbre jutottak, és ez lehetővé tette a célzást.

Amikor a rakéta becsapódott, a hajó jóval a földi radarrendszerek normál horizontján kívül volt, ezért egyesek korábban úgy vélték, egy amerikai repülőgép adhatott át adatokat. Ezt az elméletet azóta cáfolták. Hogy az ukrán sikerben időjárási viszonyok is szerepet játszhattak, már 2022 decemberében felvetette az Ukrajinszka Pravda.

A kutatók közel egy évszázada vizsgálják, hogy az atmoszféra változásai milyen módon hathatnak a radarhullámokra. A radarhorizont megállapításához használt modellek normál légköri körülményekkel számolnak, ám az atmoszféra igen változékony lehet.

Az új eredmények alapján a harcászatban érdemes komolyan számolni a légkör aktuális állapotával, mivel az jelentősen befolyásolhatja a radarberendezések működését.

The post Különleges időjárási jelenség segítette az ukránokat first appeared on 24.hu.