:

Ennyit keresett a lakossági gázáron az MVM

Rekordmennyiségű orosz gáz érkezett szeptemberben, az ára pedig harmadik hónapja 120 forint körül mozog köbméterenként. Ez sokkal kevesebb az átlag felett fogyasztók számára meghatározott 767 forintos tarifánál.

A lakossági piaci tarifán sokszoros a nyeresége az MVM Zrt.-nek. A Központi Statisztikai Hivatal inflációs számításában 155 forintos lakossági átlagárat vett figyelembe szeptemberben, ez alapján az MVM július óta minden köbméteren 30 forint körüli összeget kereshetett a lakosságnak értékesített gázon – írja a 24.hu.

Az Eurostat adatai szerint az orosz importgáz köbméterenként 0,313 euróért, átszámítva 121 forintért érkezett Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy júliustól – sorozatban a harmadik hónapja – 120 forint körül mozgott a beszerzési ár. Azóta mondhatjuk, hogy (euróban) durván a hetedére esett a földgáz ára a tavaly októberi csúcshoz képest, amikor 2,522 euró/köbméteres szinten, azaz ezer forint környékén tetőzött.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy az év végéig maradnak a lakossági energiaárak, és halványan annyit ígért, hogy jövőre megvizsgálja a kormány, hozzányúlnak-e a tarifákhoz.

Az MVM két év alatt csaknem 7 milliárd forint értékben kötött szponzorációs és egyéb szerződéseket NER-közeli cégekkel és személyekkel.

The post Ennyit keresett a lakossági gázáron az MVM appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés