:

Orbán kontra Brüsszel: újabb tárgyalási túszhelyzet a cél

Az EU-s pénzek tárgyalási pozíciója miatt blokkolhatja a magyar miniszterelnök az ukrán támogatások kérdését.

Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, írja a Politico. A levélben a magyar miniszterelnök ultimátumhoz szabta az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó intézkedések támogatását: addig vétózza az ország EU-csatlakozási tárgyalásának megkezdését, a további támogatások folyósítását vagy az oroszellenes szankciós csomag kivetését, amíg a Tanács vezetői nem kezdeményezik a Kijevvel kapcsolatos irányelvekről szóló stratégiai tárgyalásokat.

A Politico hírlevele szerint Orbán álláspontja attól is függ, hogy az Egyesült Államok tovább támogatja-e Ukrajnát – és ezt szóvá is tette.

„Biztosra vehetjük az Egyesült Államok folyamatos támogatását? Hogyan képzeljük el Európa biztonsági felépítését a háború után?” – kérdezte Orbán Micheltől.

A Politico szerint nem véletlenól gerjeszti a feszültséget Orbán: mindent bevet, hogy a 13 milliárd eurós EU-támogatás ügyében javítsa a tárgyalási pozícióját. Több állam azonban már arról beszél, hogyan kerülje meg a lehetséges magyar vétót: bilaterális egyezségek kezdeményezésével szolgáltatnának katonai segélyt Ukrajnának.

The post Orbán kontra Brüsszel: újabb tárgyalási túszhelyzet a cél appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés