:

Minden nap öt-hat vendéglátóhely zár be Magyarországon

Kocsmát és szórakozóhelyet is csak körülményesen lehet működtetni, ezeknek majdnem a fele bezárt 2010 óta.

Több mint 45 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon a járvány előtt, ma már csak 38 780 hely működik – írja a Portfolio. A bezárt helyek többsége kocsma, vagy zenés-táncos szórakozóhely: ezeknek a 25 százaléka eltűnt az elmúlt 4 évben.

Ugyanezt az időszakot vizsgálva azt látjuk, hogy több mint 2600 étterem, büfé, vagy gyorsbüfé zárt be. Csak a 2023-as adatokat nézve 970 bezárt vendéglátóhelyet találunk, ebből majdnem 500 étterem, büfé vagy gyorsbüfé.

A bezárási hullám egyik oka, hogy a kereskedelmi vendéglátásban jóval az infláció felett nőttek az árak. A szolgáltatások ára kiszolgáltatott az élelmiszeráraknak, amik európai szinten is páratlan mértékben emelkedtek. A vendéglátásban 30 százalék felett volt az éves bázisú áremelkedés az idei első félévben, és a legfrissebb, októberi adat szerint is 17,4 százalék volt a növekedés.

De úgy tűnik, azok a helyek sem tudnak a felszínen maradni, ahol nem az ételeké volt a főszerep. 2010-ben még közel 22 ezer kocsma és zenés-táncos szórakozóhely volt Magyarországon, jelenleg 12 ezer működik.

The post Minden nap öt-hat vendéglátóhely zár be Magyarországon appeared first on Forbes.hu.