:
Breaking News

Átrajzolja Magyarország egészségügyi térképét a kormány

Nincsenek betöltetlen háziorvosi körzetek, ha a kellő alakzatban rajzolják fel a körzeteket. Erre készül a Belügyminisztérium.

A háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetek átrajzolására készül a Belügyminisztérium – írja az Infostart. Pintér Sándor rendelete alapján alapellátási körzeteket hoznak létre, ezek által pedig megszüntethetők a tartósan, tehát 6 hónapnál régebb óta betöltetlen háziorvosi praxisok.

A betöltetlen körzeteket a szomszédos praxishoz lehet csatolni, vagy eloszthatják azt több szomszédos körzet között.

A háziorvosi körzetekre vonatkozó szükséges adatokat, amik alapján kijelölik az új körzethatárokat, még idén év végéig begyűjtik. Az új alapellátási körzethatárok alkalmazására a praxiskezelőknek három évük lesz, tehát 2027. december 31-ig lehet változtatni. Ezalatt egyeztethetnek az önkormányzatokkal is.

Korábban a Forbes.hu is beszámolt arról: minden tizedik háziorvosi hely üres Magyarországon. Az arány a következő években drasztikusan romolhat, mert a háziorvosok jelentős része nyugdíjazás előtt áll. Augusztus elsején több mint 650 betöltetlen háziorvosi praxis volt országszerte. A jelenlegi rendszer annyira túlterhelt, hogy a háziorvosok gyakran nem tudnak szabadságra menni.

The post Átrajzolja Magyarország egészségügyi térképét a kormány appeared first on Forbes.hu.