:
Breaking News

Eldőlt: ennyi pénzhez férhet hozzá a kormány 2024 elején

Februárban és decemberben is több százmillió eurót kaphat Magyarország, de az uniós források nagy részét továbbra is blokkolja az Európai Bizottság.

Közel egymilliárd euró uniós forrást kaphat Magyarország – írja a Portfolio. A döntésről csütörtök délelőtt állapodtak meg Brüsszelben. Az összeg első részletét a jövő év elején kaphatja meg a magyar kormány. A pénz annak ellenére érkezhet meg, hogy az Európai Bizottság által meghatározott 27 szupermérföldkövet egyelőre nem teljesítette a kormány.

A közel 1 milliárd eurós előlegkifizetés az után indulhat meg, hogy az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják a Bizottság javaslatát. A Tanácsban az ülést december 8-9-én tartják, tehát innentől számítva 60 napon belül várhatók a RePowerEU-hoz kapcsolódó transzferek. A Portfolio értesülései szerint az első, 460 millió eurós részlet már februárban megérkezhet, a második előlegutalás pedig 2024 decemberében várható.

A hitelből finanszírozott pillér további 80%-nyi részét, illetve a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét azonban csak azután kezdi kifizetni az Európai Bizottság, hogy a kormány teljesíti a 27 féle szupermérföldkövet, illetve további 27 normál mérföldkövet. Egyelőre még távol van az ország attól, hogy itt megszülessen a feloldásról szóló döntés.

A RePowerEU forrásait zöldenergia-programokra és az orosz fosszilis hordozóktól való energiafüggetlenedést segítő programokra lehet lehívni majd. A kormány bővítené az energiaközösségeket, és a biogáz, biometán szélesebb körű felhasználását is ösztönözné ebből a pénzből.

A beruházások közül a legnagyobb forrásmennyiség a villamos energia hálózat korszerűsítésére jut.

Illetve ötven új meteorológiai állomás telepítésével készülhetnek pontosabb időjárás előrejelzések a naperőművi termelés eredményesebb becsléséhez. A RePowerEU-program emellett az ipari parkoknak is lehetőséget ad, hogy az energiafelhasználásuk zöldítésével nagyobb mértékben képesek legyenek az önellátásra.

Hosszú még az út

A 22 milliárd eurónyi, a horizontális feljogosító feltételek miatt felfüggesztett kohéziós forrásokhoz Magyarországnak két kérdést kell megválaszolnia az Európai Bizottság felé az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Ezek rendezése nélkül minden fejlesztési támogatás utalását blokkolja a Bizottság. A Portfolio szerint közel a megállapodás, ami 13 milliárd eurót szabadítana fel a Kohéziós Alapból. Ehhez tematikus, szakpolitikai döntéseket is teljesítenie kellene a kormánynak, amelyekből többnek nem tett még eleget. Emiatt a jelenlegi állás szerint körülbelül 5,5 milliárd euró szabadulhat fel az operatív programokon belül.

The post Eldőlt: ennyi pénzhez férhet hozzá a kormány 2024 elején appeared first on Forbes.hu.