:

Rezsireform: ezt vállalta a kormány egymilliárd euróért cserébe

Rezsireform: ezt vállalta a kormány egymilliárd euróért cserébe

Azzal, hogy elfogadta csütörtökön az Európai Bizottság Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási programját – és amivel a függő EU-s forrásokból mintegy egymilliárd euró előleg kifizetése indulhat meg felénk jövő év elejétől –, kiderült az is, hogy a kormány emiatt bevállalta a rezsicsökkentés átalakítását.

A Portfolio szúrta ki a Bizottság által publikált értékelőanyagban, hogy a kormány olyan reformot vállalt a Bizottság felé 2025 végéig, amely lehetővé teszi a „lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára, hogy az egyetemes szolgáltatási szerződés mellett

önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést is kössenek dinamikus árképzéssel”.

Eldőlt: ennyi pénzhez férhet hozzá a kormány 2024 elején

Mit is jelentene a gyakorlatban?

A Portfolio cikke szerint a kormány a dinamikus árképzés mint választható lehetőség bevállalásával lényegében a lakossági rezsicsökkentés átalakításának adhat teret. A gyakorlatban ugyanis aki majd él a dinamikus árazás lehetőségével és azokkal a rövid időszakokkal, amikor a napelemek országos túltermelése miatt nagyon alacsony a villamos energia ára, vagy akár a negatív tartományba bukik, az nagyon alacsony áramárakkal tervezhet.

Ez tudatosabb energiafogyasztáshoz, felhasználási magatartáshoz vezethet, mivel az éves átlagfogyasztási sávig benne maradhatnának a háztartások a rezsivédett közben, és az afelett vételezett mennyiségnél lehet akár jócskán spórolni az áramköltségeken – írja a lap.

Jelen helyzetben évi 2523 kWh-ig bruttó 36 forintért vehetnék az áram kilowattóráját a háztartások, és az efeletti fogyasztásnál nem lépne be a most érvényes 70 forintos megemelt ár, hanem akár sokkal alacsonyabb árakon juthatnának hozzá ehhez a plusz mennyiséghez napközben.

Mikortól?

Meg kell jegyezni, hogy mindez egy választási lehetőség lesz az okosmérővel rendelkezők számára, utóbbiból 816 ezer darab kiosztását finanszírozza az Európai Bizottság a helyreállítási program keretében. A kormány 2025 végi vállalásával leghamarabb csak 2026-tól várható a dinamikus árazási opció elindulása.

The post Rezsireform: ezt vállalta a kormány egymilliárd euróért cserébe appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés