:

Tűzszünet Gázában: mi lesz most, és mi jön utána?

Tűzszünet Gázában: mi lesz most, és mi jön utána?

Helyi idő szerint péntek reggel megindult az ideiglenes tűzszünet Gázában Izrael és a Hamász között, a palesztin terrorszervezet várhatóan délután négykor engedi szabadon az első túszokat. A fegyverszünetről szóló tárgyalások hetekig zajlottak Katar közvetítésével, a legfelsőbb szinteken pedig az Egyesült Államok is részt vett az egyeztetésekben.

Mi lesz most?

A megállapodás értelmében a Hamász legalább ötven nőt és gyermeket enged szabadon, Izrael pedig 150 fő, izraeli börtönökben fogva tartott palesztint. Emellett Izrael a négynapos szünet alatt napi több száz, humanitárius segélyt és további üzemanyagot szállító teherautót enged be a Gázai övezetbe. Izrael minden további 10 elengedett túsz után egy nappal meghosszabbítja a tűzszünetet. Pár napunk maradt, hogy rávessük magunkat az évtized legjobb magyar befektetésére

Hányan vannak?

Az október 7-i terrortámadás során több mint 240 embert ejtett túszul a palesztin fegyveres csopport, köztük több amerikait. Idáig négy túszt engedtek szabadon (köztük két amerikait), egyet kimenekítettek, két másikat pedig holtan találtak.

Szerdán újságíróknak azt nyilatkozta egy izraeli tisztviselő, hogy tudomásuk szerint csak a Hamász 70–80 nőt és gyermeket tarthat fogva Gázában, és úgy tervezik, hogy mindnyájukat ki tudják szabadítani a fogságból.

És utána?

Izrael a tűzszünet kezdete előtt azt közölte, hogy „folytatni fogja a háborút, hogy visszahozza az összes túszt, befejezze a Hamász megsemmisítését, és biztosítsa, hogy Gázából ne érkezzen több fenyegetés”. Joáv Galant védelmi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy

a rövid szünet után „nagy erővel” fognak folytatódni a harcok, várhatóan még egy-két hónapig, Izrael pedig továbbra is nyomást fog gyakorolni a Hamászra, hogy újabb túszokat engedjen szabadon.

Világszerte üdvözölték a fegyverszünet és a túszkiengedések hírét, ugyanakkor több humanitárius csoport arra figyelmeztet, hogy az átmeneti szünet önmagában nem elegendő a gázai válsághelyzet kezelésére. A nemzetközi mentőbizottság (International Rescue Committee) e heti nyilatkozata szerint

„a humanitárius szükségletek katasztrofális szintjének kielégétésre négy nap nem elég”, és most „minden diplomáciai erőfeszítést arra kell összpontosítani, hogy kíméljék a gázai civileket a háború során, és hogy az összes túszt szabadon engedjék”.

Borítókép: füst száll fel egy légicsapást követően a Gázai övezet északi részében az izraeli Szderót településen 2023. november 18-án készített képen.

(Axios)

The post Tűzszünet Gázában: mi lesz most, és mi jön utána? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés