:

Itt a Black Friday – és vele együtt a dolgozói sztrájok ideje is

Itt a Black Friday – és vele együtt a dolgozói sztrájok ideje is

Az Amazon e-kereskedelmi óriás idei Black Friday-akciói már november 17. óta óta futnak. A dolgozók pénteken az Amazon több európai országában is sztrájkba léptek a cég munkamódszerei elleni tiltakozásul, írja a Reuters.

A Fizessen az Amazon (Make Amazon Pay) névre hallgató tiltakozókampányt az UNI Global Union szakszervezeti szövetség koordinálja, akik hétfővel bezárólag több mint harminc országban fognak sztrájkokat és tiltakozásokat tartani.

Egymillió terméket akarnak eladni egyetlen nap alatt – két héten belül ki is szállítják

Németország, Anglia

Az Amazon második legnagyobb európai piacán, Németországban a Verdi nevű szakszervezet szerint pénteken az alkalmazottak közel 20 százaléka, mintegy 250 dolgozó lépett sztrájkba a lipcsei raktárban, Rheinberg pedig 500-an, vagyis a dolgozók közel 40 százaléka. A szakszervezet szerint a sztrájk a munkavállalók közel 40 százalékát. Emellett csütörtök éjféltől 24 órás sztrájk indult öt különböző logisztikai központban – fulfillment centerben – is Németországban, hogy kollektív bérmegállapodást követeljenek az ott dolgozók.

A német Amazon szóvivője szerint csak kis arányban vonultak sztrájkba a dolgozók, a cég tisztes fizetést kínál a maga 14 euró feletti kezdő órabérével, a Black Fridayen rendelt csomagok pedig időben meg fognak érkezni.

Hasonló a helyzet Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, valamint Angliában is. Pénteken több mint kétszáz alkalmazott sztrájkolt Coventryben jobb munkakörülményekért és magasabb, 15 fontos órabérért. A brit Amazon szóvivője szerint náluk a kezdő órabér 11,8–13 font között mozog (várostól függ), jövő áprilistól 12,30–13 fontra emelnék ezt az összeget, a sztrájk pedig náluk sem okoz fennakadást.

Több ebből Kriptóval már semmire se megy a világ egyik legnagyobb csalója, makrélával fizet a börtönben a hajvágásért Tűzszünet Gázában: mi lesz most, és mi jön utána?

Kínaiak, anti-Black Friday

Az Amazon a kínai konkurensek (Shein, Temu) gyors erősödése ellenére is tartja magát Európában, az appnak októberben 146 millió aktív júzere volt a data.ai szerint (Shein: 64 millió, Temu: 51 millió).

A Black Friday nem csupán az Amazon raktármunkásait, de több más szervezetet is megmozgatott. Itthon például a Tudatos Vásárlók Egyesülete buzdít Ne vásárolj semmit! napra november 24-én, és sorolja fel, szerintük mit érdemes csinálni ma vásárlás helyett.

A Greenpeace Magyarország is anti-Black Friday akciót tart, ők az Apránként a világ megmentéséért projektükre hívják fel a figyelmet. Mint írják, a „túlfogyasztás ünnepén (…) a zöldszervezet egy olyan fenntartható alternatívát kínál, amivel a klíma- és ökológiai válság leküzdéséért is tenni lehet.

A borítóképen az Amazon coventryi raktárának dolgozói sztrájkolnak Black Friday alkalmából.

The post Itt a Black Friday – és vele együtt a dolgozói sztrájok ideje is appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés