:

A ropogós házi kenyér titka

Akár Budapesten élünk, akár vidéken, nincs is finomabb, mint az otthon sütött házi kenyér íze és zamata. Ezt már nagyanyáink is tudták. A házi kenyér sütése a régmúltra tekint vissza, eredete a távoli Egyiptomból indult, amikor még kovásztalan kenyeret sütöttek. Úgy nézett ki, mint a mai pita kenyér és alakja a palacsintához hasonlított. A tál falán az elõzõ kenyértésztából lerakódott maradékoknak köszönhetõen a rómaiak felfedezték a szárított élesztõt. Ez az élesztõ segített nekik még jobban felfuttatni a kenyeret. Az Egyiptomból induló kenyér az évek során az egész világban elterjedt. A 17. században a szárított élesztõt felváltották a sörgyári üledékek. A kenyér minden háztartás része lett, amíg fel nem találták a gabonamalmot.

Hirdetés

Cimkék

Keresés