:

High-end bistro vegán módra

High-end bistro vegán módra

A világszerte egyre több „vegán-barát” városhoz Budapest is szépen zárkózik fel, és sorra nyílnak itthon is az olyan helyek, ahová a növényi alapú diétát követők is betérhetnek. Viszont magyar, ázsiai, mediterrán és közel-keleti ételek fúziós vegán konyháját felvonultató hely csak egy van a városban: a Vegan Garden hangulatos oázisa nem csak a vegán helyek sorában tartja magasan a színvonalat.

A vegán étterem nyitásának ötlete először 2017-ben merült fel Nagy Mártonban, az étterem társtulajdonosában. Az igény nem csak a trendek felismeréséből, hanem belülről is fakadt. „Akkoriban már nagyon is foglalkoztatott a fenntarthatóság kérdése, aminek egy fontos eleme a táplálkozás. Sokszor magam sem kívántam a húst, viszont még kevés hely volt, ami minőségi, változatos vegán alternatívát nyújtott a városban. Jobb ötletnek tűnt nyitni egyet” – meséli. A Vegan Garden először egy Dob utcai ételudvarban kezdte pályafutását. Itt több, különböző stílusú foodtrucknak adtak helyet, de 2020-ra kinőtték a helyet és étteremként a Central Passage-ba költöztek. Itt már asztalszervíz, dizájnos, zen hangulatú tágas tér fogadta a betérőket. Egyértelműen szintet léptek.

A fenntarthatóbb, egészségesebb és kegyetlenségtől mentes életmód felé irányuló mozgalom széles körben elterjedt és nem csak azoknak szól, akik teljesen le szeretnének mondani az állati eredetű termékek fogyasztásáról.”

Márton szerint az igazán jó vegán ételekben minden a textúrán és fűszerezésen múlik. Sok kreativitás kell hozzá és segít, hogy idényjellegű hozzávalókat használnak. „Amit csak lehet próbálunk helyi szállítóktól, termelőktől beszerezni, friss, szezonális gyümölcsöket és zöldségeket” – mondja. Ez a hitvallás egyre jobban megmutatkozik az étlapon is, folyamatosan csökkentik az ételekben a húspótló termékeket és igyekeznek az évszaknak megfelelő kuriózumokat tálalni.

Nem kell vegánnak lenni

„Több minden motiválhat a vegán ételek kipróbálására. Lehet ez az egészségtudatosság, az ökológiai lábnyom csökkentésére való igény, a modern állattartás körülményeitől való idegenkedés. Szerintünk a vegán konyha egy élmény, nem kell félni tőle ugyanolyan finomak, vagy sok esetben még finomabbak az ételek, mint húsos verziókban” – folytatja lelkesen Márton, aki maga is részt vesz a koncepció alakításában. Ennek megfelelően néhány igazán magyaros étel is felkerült az étlapra, például a hortobágyi palacsinta, természetesen húsmentesen, vagy a szója brassói, valamint a Vegan Garden egyik legnépszerűbb étele, a gomba paprikás, ami házi, tojásmentes galuskával készül. Ha pedig már házi tésztákról van szó, akkor muszáj megemlíteni a gnocchi alla Boscaiola-t, ami szintén a törzsvendégek egyik kedvence, csakúgy mint a változatos sushi kínálat.

A hazai vállalkozókkal való együttműködés nem csak az ételek, az italok beszerzésében is fontos. A borok organikus pincészetekből érkeznek, a koktélok friss hozzávalókból készülnek, a széles limonádé kínálathoz a szörpöket a Csupa Szörp szállítja, ízesítéshez a hazai Bobo Vinaigrette eceteit használják, a csapról pedig a Budapest Sör kézműves sör márkát lehet rendelni. Bizonyos alapanyagokban nem kötnek kompromisszumot, a legjobb minőségű pizza lisztet és olíva olajat külföldről hozzák.

Az Vegan Garden kínálata a jövőben tovább bővül a kísérleti jelleggel november elinduló Limitless Lunch ajánlattal: hétköznap ebédidőben a napi leves mellé három féle főétel közül lehet választani. Azoknak, akik pedig kifinomult, több fogásos vegán ételeket szeretnének kóstolni, továbbra is marad az étterem szezonálisan változó étlapja.

Az üzemeltetés mellett az étterem vezetői számára fontos a jótékonykodás is: idén a Sólyom Vadmentő Egyesületet segítették ki, tavaly a Bethesda Gyermekkórház számára szerveztek gyűjtést, amiben több, mint 7 millió forint értékű felajánlást sikerült összegyűjteni a vendégek, beszállítók és a baráti körük segítségével.

The post High-end bistro vegán módra appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés