:

Brutális összeget fizet be az MVM a költségvetésbe

Brutális összeget fizet be az MVM a költségvetésbe

Osztalékelőlegként tekintélyes összeget fizet be az MVM az állami büdzsébe. A több száz milliárd forint kulcsfontosságú lehet a reptér megvásárlásában.

Az MVM Csoport 2023. szeptember 14-én közzétett évközi konszolidált beszámolója szerint
az első félévben 209 milliárd forint adózott eredményt ért el a cégcsoport, emlékezettek a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn közzétett közleményükben. Azt írták, a kiemelkedő eredmény főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhető.

Ahogyan arról mi is írtunk, nagyot kaszál az MVM a lakossági gázáron. Szeptemberben rekordmennyiségű orosz gáz érkezett hozzánk, az ára pedig harmadik hónapja 120 forint körül mozog köbméterenként. Ez sokkal kevesebb az átlag felett fogyasztók számára meghatározott 767 forintos tarifánál.

Ennyit keresett a lakossági gázáron az MVM

Nagy szám: 309 milliárd forint

Amint mai közleményükben írták: az MVM Zrt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlója – tekintettel az MVM Csoport 2023. évi eredményességére és stabil pénzügyi pozíciójára – november 24-én úgy döntött, hogy az MVM Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleg kifizetést teljesítsen az egyedüli részvényes (a gyakorlatban az állam) részére 2023. november 30-ig.

Irány a reptér

Ahogyan arról mi is többször írtunk, a magyar állam a világ legnagyobb reptér-üzemeltetőjével, a francia Vinci Airports-szal szeretné megvenni a Budapest Airportot. Sajtóértesülések szerint az állam egy furcsa konstrukcióban venné meg a repülőteret:

a magyar állam 51 százalékot, a Vinci 49 százalékot vinne, de a menedzsmentjogokat is birtokolná, vagyis a társaság irányítása a francia csapat feladata lenne.

A kormány szerint a jelenlegi üzemeltető nem fektetett elég erőforrást a reptér fejlesztésébe. Szeptemberben ezért tettek ajánlatot a Budapest Airport többségi részesedésének megvásárlására. A tranzakció értéke nagyjából négymilliárd euró, ami brutális összeg, az államnak hitelre is szüksége lehet a rá eső vételárrész kifizetéséhez. Az MVM osztalékelőlege azonban segíthet a reptéri tervek megvalósításában.


The post Brutális összeget fizet be az MVM a költségvetésbe appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés