:

Így gáláztak a legnagyobb magyar cégek

Így gáláztak a legnagyobb magyar cégek

A Forbes legnagyobb céges rendezvényén, a Magyar 100 Gálán több díjat is kiosztottunk.

A 10 éves Forbes Magyarország a múlt héten nagyszabású eseménnyel, a Magyar 100 Gálával ünnepelte az elmúlt évtizedet és az év kiemelkedő teljesítményeit a Magyar Zene Házában.

Több díjat is átadtunk, és pár izgalmas, a többség által kevésbé vagy egyáltalán nem ismert történetet, életutat is bemutattunk a színpadon. Megmutatjuk, hogyan gáláztunk, majd a céges és egyéni díjak nyerteseit.

+ 28 kép a galériában + 28 kép a galériában Forbes Magyar100 Gála, 2023, Magyar Zene Háza | Fotók: Fekete Csaba (31 kép)

Az esemény apropója, hogy a magazin idén is összeállította a legnagyobb, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cégek listáját (hogy kik vannak rajta, itt lehet böngészni).

CÉGES DÍJAK

2023-ban Növekedési Díjban részesült a

77 Elektronika csoport Terrán Kft. Medicontur Kft.

A díj támogató partnere a Hold Alapkezelő volt.

Középen Zettwitz Sándor, alapító-tulajdonos, 77 Elektronika

Az idei évben a Forbes listája és a zsűri szerint a Gyémánt-díj nyertesei:

Mediso Kft. Lavet Kft. Mobilbox Kft.

A díj támogató partnere a CIB Bank volt.

Fenntarthatósági díjat kapott:

Semilab Zrt.

A díj támogató partnere a E.ON Hungária Csoport volt.

Növekedési Díj

Ismételten díjaztuk a 100 százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában lévő legértékesebb 100 hazai cég közül azokat, amelyek a listán a legmagasabb árbevétel-növekményt tudták eléri és közben példaértékű módon dolgoznak azon, hogy a magyar cégek áttörjék a az „üvegplafont”. Ehhez olyan szempontokat vizsgáltunk meg, mint a hosszú távú fenntarthatóság az innovációs képesség és a menedzsment. Ebben a számok mellett egy szakmai zsűri is segített minket:

Czakó Borbála (tanácsadó, egykori londoni nagykövet)

Szendrői Gábor (ügyvezető partner, CMBP)

Bánáti Anna (főmunkatárs, Forbes)

Szabó Balázs (Hold Alapkezelő, vezérigazgató)

Gyémánt-díj

A Magyar 100 Gálán azok a magyar társaságok részesültek a Gyémánt-díj kitüntetésben, amelyek a fenti szempontoknak hosszú távon képesek voltak megfelelni, nyereségességük kiemelkedő, képesek saját minőség létrehozására, komoly tudástőkével rendelkeznek (és legalább 500 millió forint volt az árbevételük). A díjazottak kiválasztásában szakmai zsűri is a segítségünkre volt:

Czakó Borbála (tanácsadó)

Szendrői Gábor (ügyvezető partner, CMBP)

Bánáti Anna (főmunkatárs, Forbes)

Szabó Balázs (CIB Bank, vállalati vezérigazgató-helyettes)

EGYÉNI DÍJAK

Az egyéni díjakról neves civil szakértőkből álló zsűri döntött. A Forbes oldaláról Galambos Márton főszerkesztő is zsűrizett.

Az Év Filantrópja: Szakacsits Szabolcs, a Tuxera alapítója

Szabolcs villamosmérnöknek készült, de miután kiderült, hogy színtévesztő, átnyergelt a programozásra. 2008-ban alapította a Tuxerát. 22 évig Helsinkiből, majd hazaköltözése óta szülővárosából, Nagykanizsáról működteti a céget. A szorgalmat a szüleitől tanulta, a vidámságot thai feleségétől, akivel 6 gyermeket nevelnek, a szenvedélyt pedig a Linux-felhasználóktól.

Az utóbbi pár évben a pénze és az ideje nagyobb részét is jótékonykodásra fordítja, jelenleg hatvan–hetven szervezetet támogat. Ezek közt vannak óvodák, iskolák, sőt még sakk is. A nagykanizsai kórházat egy év alatt 35 millió forinttal támogatta. Legutóbb pedig a nagykanizsai Lendvai Kristóf Holnap nem jön fel a nap című filmjének készítésébe társult be. 

Elkötelezett Polgár különdíj: Janzer Frigyes

Janzer Frigyes, Prospero Könyvei

A magyar mini-Amazon – korábbi cikkünkben így definiáltuk Janzer Frigyes online könyvkereskedelmi cégét. A Prospero Könyvei vagy nyolc–tízmillió féle külföldön megjelent kiadványt kínál online, és beszerez bármit, ami forgalomban van. A céget feleségével alapították, még az internet előtti időkben.

Évente kétszer karitatív célú kampányt rendeznek. A vevők dönthetik el, hogy a Heim Pál Kórház Fejlesztéséért Alapítványnak vagy a Gondola-programra adják-e vásárlásuk értékének öt százalékát.

A Gondola-programot, ő maga alapította. Magánkeresetéből a nógrádi gyerekek oktatását támogatja. Tárgyi adományokkal kezdték, de rájöttek, nem ezzel tudják jobbá tenni az ottani gyerekek jövőjét. A LogIQa Stúdióval közösen járnak le Lucfalvára gondolkodás fejlesztő foglalkozásokat tartani. Mostanra már az adományokból és vásárlóik hozzájárulásaiból megvásárolt és felújított saját épületben. Frigyes azt mondja: „Minél korábban kezdjük el a fejlesztést, annál nagyobb az esély, hogy a családi helyzethez képest előre lépjenek.”

Jenzer Frigyes teljes történetét szintén megtalálod a friss Forbes magazinban.

Az Év Filantróp Példaképe különdíj: Polgár András

Polgár András, befektető-filantróp

Eredetileg közgazdász. A bankszektorban kezdett dolgozni. Ő vezényelte le a Hungária Biztosító részvénytársasággá alakítását. Dolgozott Bécsben és Londonban. Hazatérése óta a legkülönfélébb érdekeltségei voltak. Ingatlanfejlesztés, raktározás, logisztika.

2007-ben elhatározta, hogy kiszáll érdekeltségeiből. Megtart annyit, amennyi neki és a családjának napi szükségleteire kell, a fennmaradó részt pedig eljótékonykodja.

A válság közbeszólt. Kiszállni nem tudott a napi bizniszből, az adományozásról mégsem tett le. 

Alapítványán keresztül eddig 2 milliárd forintot költött jótékony célokra (ez becsült vagyonának fele). Az üzleteiből évente keletkező hasznot – amelyet nem kell visszaforgatnia – esélyegyenlőségi ügyekre, kulturális támogatásokra fordítja. 2007-ben alapította meg saját alapítványát, Polgár Alapítvány az Esélyekért néven.

Fő célja a roma önszerveződő kezdeményezések fejlesztése, fókuszba állítva a tehetséggondozást.

A mélyszegénységben élő romáknak munkát adó foglalkoztatási Kiútprogram kitalálója és egyik fenntartója. Számos kulturális projekt felkarolója, a független színházi társulatok egyik legnagyobb mecénása. A médiának ritkán nyilatkozik, amikor mégis megteszi, főleg azért, hogy mások is kedvet kapjanak a filantrópiához. A Forbes meghívását is lefogadta most, hogy népszerűsítse az adományozást.

The post Így gáláztak a legnagyobb magyar cégek appeared first on Forbes.hu.