:

Egymilliárd dollárra perelik Cristiano Ronaldot

Egymilliárd dollárra perelik Cristiano Ronaldot

A labdarúgó a Binance reklámarca volt az Egyesült Államokban, ez lehet a veszte.

Beperelik Cristiano Ronaldot, mert reklámarcként ő ösztönözhette az embereket kockázatos kriptovaluta-befektetésekre – írja a BBC. Ráadásul nem is árulta el, mennyi pénzt kapott a hirdetésért.

A világ legnagyobb kriptovaluta-kereskedője, a Binance 2022 novemberében mutatta be első, Ronaldo nevével fémjelzett NFT-kollekcióját. A digitális tokenekkel lehet kereskedni, Ronaldo pedig azt mondta a bemutatáskor, hogy az együttműködéssel a következő szintre emeli a futballt, az új token pedig a teljes NFT-játékteret megváltoztatja.

Pénz Forbes 5 perc olvasás
Ők a világbajnokság legjobban fizetett focistái
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Brutális vádalku: bűnösnek vallotta magát a legnagyobb kriptotőzsde vezére

Ez azonban nem sikerült. A legolcsóbb, CR7-tokent 77 dollárért dobták piacra tavaly novemberben, egy év elteltével azonban 1 dollárt ér. A Ronaldo-reklám viszont bevált, az együttműködés bejelentése után 500 százalékkal nőtt a Binance-keresések száma. A felperesek szerint a reklám arra is ösztönözte őket, hogy be nem jegyzett értékpapírokkal kereskedjenek, mint például a Binance BNB kriptovalutája. Az amerikai törvények szerint ezek értékpapíroknak számítanak, az ezeket reklámozó hírességeknek pedig be kell tartaniuk az amerikai törvényeket.

Az amerikai törvények szerint a hírességeknek közzé kell tenniük, kitől és mennyi pénzt kaptak az értékpapír-kereskedés reklámozásáért. Ronaldo ezt nem tette meg, ezért perelik őt.

Ronaldo és a Binance viszonya a per mellett is tart, a labdarúgó nemrég a közösségi médiában is megerősítette: együtt fognak dolgozni a jövőben is.

Az amerikai igazságügyi minisztérium nemrég 3,4 milliárd dollárra (1182 milliárd forintra) büntette a Binance-t, mert kiskapukat játszott ki, ezzel segítve a bűnözők, terroristák számára a finanszírozást. A vezérigazgató, Changpeng Zao is lemondott, illetve elismerte a pénzmosással kapcsolatos jogsértéseket.

Cristiano Ronaldo mellett az amerikai baseball-ligára (MLB), a Forma-1-re, és a Mercedes-Benzre is csoportos perek várnak a kriptovaluta-hirdetésekben betöltött szerepük miatt.

The post Egymilliárd dollárra perelik Cristiano Ronaldot appeared first on Forbes.hu.