:

Ez hozhatja el a négynapos munkahetet

Ez hozhatja el a négynapos munkahetet

Egy évtizeden belül munkavállalók milliói állhatnak majd át a négynapos munkahétre, azonos fizetésért a mesterséges intelligencia elterjedésének köszönhetően – írja a Guardian az Autonomy kutatószervezet tanulmánya alapján.

A jelentés megállapításai ugyan Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra vonatkoznak, máshol is vonhatnak le belőle konzekvenciákat. E szerint 2033-ra az ország munkaképes lakosságának 28 százaléka – ez nagyjából 8,8 millió főt jelent az Egyesült Királyságban, míg 35 milliót az USA-ban – dolgozhat majd heti 32 órában.

Ez esetükben teljes munkaidőnek fog számítani, ami komolyan javíthatja a munka-magánélet egyensúlyt.

A tanulmány szerint ezt úgy lehetne elérni, ha a nagyméretű nyelvi modelleket (LLM), mint például a ChatGPT-t becsatornáznák a munkahelyekre, hogy kiegészítsék a munkavállalók szerepét, és így több szabadidőt teremtsenek. Az Autonomy szerint egy ilyen politika a tömeges munkanélküliség elkerülését és a széles körben elterjedt mentális és fizikai betegségek csökkentését is elősegíthetné.

Az Autonomy kutatási igazgatója, Will Stronge kiemeli: túl sok tanulmány foglalkozik azzal, hogy az MI milyen hátrányos lehet a munka világában, és így kevesebb figyelem irányul a pozitívumokra. Az új vizsgálatuk arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázása milyen jótékony hatással lehet a munka és a magánélet egyensúlyára is.

The post Ez hozhatja el a négynapos munkahetet first appeared on 24.hu.