:
Breaking News

Fizetésemelés: kérjünk, vagy inkább mondjunk fel?

Egyre többen inkább új állást keresnek, nem pedig a mostani munkahelyükön jelzik, hogy magasabb fizetésre lenne szükségük. Nem a legbiztonságosabb taktika, de az infláció sokakból kikényszeríti.

A G7.hu a magyar munkaerőpiac furcsa helyzetéről ír, miszerint a magas infláció miatt olyanok kezdtek el tömegével új állást keresni, akiknek egyébként van munkájuk. A lap által kérdezett vállakozók szerint az álláshirdetésekre jóval többen jelentkeznek manapság, mint korábban, mindez azonban úgy történik, hogy a munkanélküliek száma meg nem nőtt, csak elenyésző mértékben (a magyar inflációs válság érdekes módon nem jár tömeges leépítésekkel).

A mostani munkaerőpiaci trend tehát az, hogy az álláshirdetésekre olyanok kezdtek el jóval nagyobb számban jelentkezni, akiknek hiába van munkájuk, hiába nem gondolkodtak korábban váltásban, most mégis munkahelyet szeretnének váltani. A legfőbb oka ennek a magas infláció, és az amiatt csökkenő reálbér, sokan nem a meglévő munkahelyükön jeleznek béremelési igényt, hanem inkább elkezdenek jobban fizető állást keresni.

Több ebből Megszólalt Orbán és Varga, ide-oda pattog a forint Csok plusz: drasztikus kamatcsökkenés, aminek az állam örülhet a legjobban

Kikről van szó pontosan?

Nógrádi József, az emberi erőforrás szolgáltatásokkal foglalkozó Trenkwalder csoport kereskedelmi igazgatója szerint azok jelentek meg a munkaerőpiacon,

„akiknek van állásuk, de a reálbér-csökkenést súlyosnak érzik”.

„A jobban keresők és a képzettek kerültek elő, de ebbe beletartoznak a szakmunkások is olyan szakmákban, amelyekre korábban egyáltalán nem volt jelentkező, ilyen például a villanyszerelő, az autószerelő vagy a hegesztő is” – mondta Nógrádi. Szerinte „sokan belefáradtak a folyamatos válságokba és az emiatt bizonytalanná vált munkakörökbe. A munkavállalók azokat a válságálló, sok esetben piacvezető cégeket keresik, amelyek képesek versenyképes fizetéseket adni, és jól szervezett munkaköröket kínálnak.”

Nem túl veszélyes?

A Trenkwaldernél a meghirdetett pozíciókra átlagosan 20-25 százalékkal több jelentkezés érkezik. 450 hazai cég visszajelzése alapján úgy látják, a megkérdezetteknek csupán 20 százaléka vár létszámnövekedést, 70 százalék stagnálásra számít, ez utóbbi érték az elmúlt 12 hónapban most a legmagasabb. A maradék 10 százalék számít csak létszámcsökkenésre.

A G7.hu azt is megjegyzi, hogy a fluktuáció inkább szándék, mint valóság, mivel az állásváltás időközben nehezebbé vált. Az elérhető pozíciók száma ma 20 százalékkal kevesebb, mint egy éve, a cégek pedig újra elkezdtek válogatni a jelöltek között.

Ennek ellenére is egyre elszántabbak a munkakeresők: a Trenkwalder adatai szerint

sokan annyira nehéz anyagi helyzetbe kerültek, hogy már azt sem bánják, ha nem kapják meg az év végi bónuszt a jelenlegi helyükön.

Másrészt hajlandóbbak lettünk többet is utazni a munkahelyünkhöz – ezzel viszont automatikusan nő a külföldre költözési hajlandóság is.

The post Fizetésemelés: kérjünk, vagy inkább mondjunk fel? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés