:

Nem vásárolják vissza az állampapírokat? Itt a hivatalos válasz

Nem vásárolják vissza az állampapírokat? Itt a hivatalos válasz

A napokban hangsúlyos témára reagált az Államadósság Kezelő Központ-vezér Kurali Zoltán.

Az utóbbi napokban több portál széles körben foglalkozott az állampapírok visszaváltásával, miután az államkincstáron megjelent kérdőívben az ÁKK rákérdezett a tulajdonosoknál, mennyire ismerik az állampapír lejárat előtti eladhatóságának szabályait. Több elmélet szerint ezzel már a 99 százalékos visszaváltási árfolyam megváltoztatásának fogadtatását „tesztelték”.

Varga Mihály üzenete után az ÁKK-vezér Kurali Zoltán Portfolionak adott interjújából is kiderül, hogy

a Prémium Magyar Állampapír 99 százalékos visszavásárlási árfolyamán továbbra sem kívánnak változtatni.

Még akkor sem, hogyha a 2025-ben a nagy kamatkifizetéseket követően a befektetők egy része idő előtt kiszáll a papírból, mondja Kurali.

Pár napunk maradt, hogy rávessük magunkat az évtized legjobb magyar befektetésére

„Nem is szükséges módosítani, ennek oka, hogy ez egy változó kamatozású papír, így az árfolyama sokkal kisebb mértékben változik a kamatváltozások hatására, mint egy fix papír esetében. A PMÁP-nak akkor fog csökkenni a kamata, amikor az infláció is alacsonyabb lesz. Alacsonyabb infláció esetében várhatóan a kamatkörnyezet is alacsonyabb lesz” – részletezte a szakember, majd hozzátette: az alacsony kamatkörnyezet miatt az alternatív lehetőségek is átárazódnak, így az infláció felett prémiumot fizető papír a jövőben is vonzó befektetési lehetőség maradhat. Emiatt nem is vár tömeges visszaváltást 2025-ben.

The post Nem vásárolják vissza az állampapírokat? Itt a hivatalos válasz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés