:

Lesz-e felhőkarcoló Budapest közepén? Lázár is megszólalt

Az építésügyi miniszter nem támogatja a budapesti magasházakat, de az „ősbűn” már megszületett, utalt a Mol Campus toronyépületére.

Lázár János is megszólalt arról, lesz-e mini Dubaj Budapest közepén. Ahogy arról beszámoltunk, arab befektetők 240 méteres toronyházat húznának fel a Hősök tere mögött, a rákosrendezői pályaudvar területén. A projekt finanszírozásába az állam is beszállna, a terület a MÁV-é. A beruházást az eddig megismertek alapján a főváros nem támogatja, nem akarnak több toronyházat.

Lesz-e 240 méteres toronyház Budapesten?

Lázár mai beszámolójából az kiderült, a miniszterelnök kérte fel, keressen olyan területet, ahol nemzetközi mércével mérve is egy kiemelkedő projektet lehet összehozni. Megidézve a Millenium szellemét egy új városközpontot építene a fővárosban a kormány – írja az Építészfórum.

Hogy a kormány magyar fejlesztők és nemzetközi befektetők bevonásával hasznosítaná a területet, az lényegében eldőlt. Hogy lesz-e itt toronyház, ez a nagy kérdés. Lázár nyitva hagyta ezt, mint mondta:

az ősbűn, vagyis a Mol-torony megépült, ami megnyitja a lehetőséget újabb toronyházak építése előtt, ugyanakkor személy szerint nem támogatja a toronyházakat, a Mol Campus tornyát is tájsebnek nevezte; szerinte a kérdésben a budapestieknek kell döntenie, már készültek anyagok, de döntés nincs, a finanszírozás sem állt össze, így az ellenzéki városvezetéssel szerinte még nincs mit egyeztetni.

Hiába egy adott önkormányzat építési szabályzata, ha a kormány beáll a projekt mögé, akkor a Mol Campus kapcsán már láttuk, meg tudja oldani, hogy megkerülje a 90 méternél magasabb épületek építésére vonatkozó budapesti tiltást. Kérdés, hogy a választói akarat ellenében akarnak-e építkezni.

5 milliárd eurós projekt, új városközpont

Lázár a következőket mondta még a projektről:

komplex fejlesztést készítenek elő, új városközpont a vízió, új közlekedési csomópont jönne létre, több közösségi közlekedési eszközt kapcsolnának itt össze; a területnek közösségi és magáncélú hasznosítást is szánna a kormány, elvárás lenne, hogy maradjon meg komoly zöld terület, az itt futó vasúti pályát valószínűleg lefedik, hatalmas park épülne felette, folynak az államközi szerződéshez szükséges tárgyalások, a világ legnagyobb ingatlanfejlesztőjével tárgyalnak, a minőség egyik záloga a még el sem fogadott, új építési törvény lesz majd, ha megvan a nemzetközi szerződés, utána tárgyalnak Budapesttel és az érintett önkormányzatokkal.

A projekt költségvetési 5 milliárd euró lehet, ebből 1 milliárdot a magyar állam fog beleadni.

The post Lesz-e felhőkarcoló Budapest közepén? Lázár is megszólalt appeared first on Forbes.hu.