:

Megvan, milyen termékekkel bővül a kormány árfigyelője

Újabb 18 termékkörben lehet árcsökkenés – kibővülhet és 2024-ben is folytatódik az online árfigyelő rendszer, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Új termékkörként bekerülhetnek az online árfigyelőbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint marha- és a kacsahús is, derül ki az MTI cikkéből. Így összesen már 80 termékköre terjedne ki az árfigyelés. Hétfőn este meg is jelent a kormány honlapján  a társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet.

Ahogyan arról mi is írtunk, a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az árfigyelő rendszert, a minisztérium szerint az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságán keresztül jelentősen fokozta a versenyt a kiskereskedelmi üzletek között. Indulása óta az eddig megfigyelt 62 termékkategóriából 50 termékkategóriában, átlagosan 5,5 százalékkal csökkentek az átlagárak. Az árfigyelőnek az indulása óta több mint 1,4 millió látogatója volt, a szabadszavas keresések száma pedig átlépte a 850 ezret.

18 új termékkör 

A javasolt 18 újabb termékkör meghatározásakor kiemelt szempontként érvényesült, hogy az ételérzékenységgel rendelkezők által fogyasztott termékekről is információt nyújtson a rendszer amellett, hogy tovább bővíti a megfigyelt termékek körét, többek között a következő termékekkel:

marhahús kacsahús ásványvíz olyan laktóz- és gluténmentes termékek, mint például a laktózmentes túró, laktózmentes trappista sajt, laktózmentes kefír vagy a gluténmentes kenyér és gluténmentes tészta növényi italok
   

A bővítés nem meglepetés, Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón már beszélt róla, hogy decemberben bővíti az Árfigyelőt a kormány.

The post Megvan, milyen termékekkel bővül a kormány árfigyelője appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés