:
Breaking News

Nem jut a lakossági napelemes pályázatokra az érkező uniós forrásokból?

Az immár két éve kiírt lakossági napelemes pályázat igénylői és kivitelezői továbbra sem tudják, mikor juthatnak hozzá a pénzükhöz.

Csaknem egymilliárd eurónyi uniós forráshoz juthat jövőre Magyarország, amelyet kifejezetten zöldenergiához köthető projektekre oszthatnak szét. Ám ebből a kalapból nem részesülhetnek az immár két éve kiírt lakossági napelemes pályázat igénylői és kivitelezői, akik továbbra sem tudják, mikor juthatnak hozzá a pénzükhöz, írja a 24.hu.

Arról, hogy milyen uniós forrás, hogyan én mikor érkezhet meg Magyarországra, ebben a cikkünkben bővebben írtunk. Most a 24.hu azt vizsgálta meg, hogy mire akarja elkölteni a kormány azt a 2024-ben két részletben, előlegként érkező egymilliárdos forrást, amelyet a RePowerEU program fejlesztéseire kell fordítani, és ami kifejezetten a megújuló energiára és az orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenedést segítő programokra fordítandó.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) – a bizottság kérésére – kidolgozta a REPowerEU önálló energetikai fejezetére vonatkozó javaslatát. A hivatal által felvázolt fejlesztések egyebek közt a villamosenergia-hálózat korszerűsítését, az ipar zöldítését, és a geotermikus energia szélesebb körű hasznosítását mozdítanák előre. Ennek a programnak a projektjeire kaphat tehát Magyarország jövőre közel 1 milliárd eurót.

Csakhogy a magyar REPowerEU fejezet esetében az első pályázatot az idén november 30-án hirdették meg. Magyarán a beérkező uniós hitelpénz felhasználásáról ennél korábban nem született döntés. Az első pályázat, amit kiírnak a fejezet keretében, az egy vállalkozások elektromos járműbeszerzéseire és töltőhálózatkiépítésre vonatkozó támogatási program lesz, 90 milliárd forintos keretösszeggel.

Eközben fontos, hogy a magyar kormány a helyreállítási alap 2021-es létrehozása óta nem fér hozzá annak vissza nem térítendő forrásaihoz, de már javában elkezdte megelőlegezni az alap keretében kiírt pályázatokat a költségvetés terhére. Jelen állás szerint 910,52 milliárd forintot már megítéltek és 629,6 milliárdot ki is fizettek RRF-pályázatokra a büdzsé kontójára, a pályázati honlap tanúsága szerint. 

A most kilátásban lévő 920 millió eurós keret

nem érinti az RRF eddigi vissza nem térítendő forrásait, annak kifizetéseit nem ebből fogják finanszírozni.

Így sem az RRF 6.2-es kódszámú 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatású lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, sem az RRF 6.1-es napelemes villamosenergia-hálózat fejlesztési pályázat mögé nem helyeznek uniós pénzfedezetet, hanem azokat továbbra is a magyar államnak kellene állnia.

Csakhogy a költségvetésnek igen keservesen sikerül megfinanszírozni a – kifejezetten rászorulók részére kiírt – lakossági napelemes programot. November végi állás szerint az összesen 201 milliárd forintos keretű programban az igényelt támogatások összege 153,3 milliárdot ért el, ebből viszont ténylegesen mindössze 35,64 milliárd forintot fizettet ki a büdzsé – írja a portál, amely konkrét pályázati problémákról is beszámol.

The post Nem jut a lakossági napelemes pályázatokra az érkező uniós forrásokból? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés