:

Munkásszállás-építési boom jön, szigorú szabályokkal

Munkásszállás-építési boom jön, szigorú szabályokkal

A következő négy évben összesen 20 milliárd forintból 25-30 újabb munkásszállás építése indulhat el állami támogatással. Az új idegenrendészeti törvénnyel összhangban előírás lesz többek között, hogy a munkásszálláson legalább 50 százalékban magyar munkaerőt kell elszállásolni, ami nagymértékben elősegítheti az országon belüli mobilitás növelését.

Ezt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte kedden délután.

A szabályok szigorúak lesznek:

az újonnan épülő munkásszállásokon külföldi munkaerő elszállásolására csak akkor lesz lehetőség, ha nem mutatkozik magyar munkavállalók elhelyezésére irányuló igény. az új program az elődjénél szigorúbb követelményeket támaszt a beruházókkal szemben is, amelyek a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítják szorosabban ellenőrzik a beruházási folyamatot

Emellett a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítása érdekében lesz egy könnyítés is: határozott idejű munkaviszony, gyakornoki jogviszony, illetve alkalmi vagy idénymunka keretében foglalkoztatott személyek is elszállásolhatók lesznek itt, továbbá nem lesz meghatározva az elszállásolt munkavállalók állandó lakóhelye és a munkavállalás helye közötti távolság minimuma sem.

Nem leggyengébb láncszemnek jönnek Magyarországra az indiai kamionsofőrök

A kihasználatlan munkásszállások üzemeltetőit szankcionálhatják, ha a létesítmények kihasználtsága nem éri el a program által meghatározott szintet, írta a minisztérium.

A támogatás regionális beruházási támogatás formájában – 30% és 80% közötti – támogatási intenzitással legalább 80, de legfeljebb 200 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakításához nyújtható. A beruházónak vállalnia kell, hogy a támogatással megvalósított létesítményt legalább 10 éven keresztül munkásszállásként üzemelteti.

The post Munkásszállás-építési boom jön, szigorú szabályokkal appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés