:

Orbán Viktor éjjel érkezett, és nagyobb hatalommal ruházta fel Nagy Mártont

Varga Mihály pénzügyminiszter helyett a gazdaságfejlesztési miniszter, vagyis Nagy Márton fogja vezetni csütörtöktől a kiszélesedett hatáskörű Gazdasági Kabinetet, írja a kedd éjjel megjelent kormányhatározatok alapján a Portfolio.

A Növekedési és Versenyképességi Kabinet megszűnik, beolvasztják a Gazdasági Kabinetbe, ezzel eggyel csökken a döntéshozói fórum elemeinek köre (Gazdasági, Stratégiai, Nemzetpolitikai Kabinet, valamint Védelmi Tanács). Nagy Márton felelősségi köre 66 pontra terjed ki a kormányrendelet szerint, egyebek mellett is adópolitikai előterjesztésekre és jelentésekre is.

Több ebből Miért gondoljuk, hogy a Facebook is csak egy cég? Nagy változások jöhetnek a Meta életében Munkásszállás-építési boom jön, szigorú szabályokkal

Ezzel párhuzamosan jelentette be kedd éjszaka a Pénzügyminisztérium, hogy „új kormányzati döntéshozó fórum alakul a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért”. Azt írják:

„A pénzügyminiszter vezetésével felálló költségvetési munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme lesz, amelynek keretében vizsgálja a Kabinetek döntéseit és költségvetési vétóval is élhet azokkal szemben”.

A Portfolio gyorsvéleménye szerint „üzenetértékű” a kormány lépése. Azzal, hogy most már a gazdaságfejlesztési miniszter felel minden nagyobb gazdaságpolitikai ügy előkészítéséért, a lap szerint a kormány újra a gazdaságösztönzés útjára léphet, Nagy új szerepénél és Varga új vétójogánál pedig kérdés lesz, hogy mennyire tud egymás mellett hatékonyan működni, illetve hogy lesz-e súrlódás.

A Gazdasági Kabinetbe az elnökcserén kívül több új tag is érkezett: Orbán Balázs politikai igazgató, Nagy István agrárminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Viszont a csütörtöki hatállyal kikerül a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

The post Orbán Viktor éjjel érkezett, és nagyobb hatalommal ruházta fel Nagy Mártont appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés