:

Miért perelte be a Pfizer a magyar államot?

Bírósági iratok szerint a Pfizer és partnere, a Biontech most januárban jogi eljárást kezdeményezett a magyar kormány ellen a covidvakcinák szállítása miatt, írja tegnapi cikkében a Politico. A Pfizer szóvivője megerősítette az értesülést, és elmondta, hogy az ügyet most is egy belga bíróságon tárgyalják.

A laphoz jutott dokumentumok szerint az ügy 3 millió adag vakcina kifizetésére vonatkozik mintegy 60 millió euró értékben. A vita azóta tart a felek között, hogy a magyar kormány tavaly 2022 novemberében arról értesítette a Pfizert, hogy az orosz-ukrán háborúra hivatkozva nem szándékozik fizetni a gyártónak.

Az ügyet március óta tárgyalják, a Pfizer gyorsított ítéletre irányuló kérelmét akkor elutasították, azóta érdemi előrelépés nem történt.

Több ebből Miért perelte be a Pfizer a magyar államot? Sorban zárnak a bankok

Eközben Lengyelországban

A gyógyszeripari cég hasonló esetért perelte be polgári bíróságon Lengyelországot is, ahol szintén a megkötött szerződés ellenére nem volt hajlandó átvenni és kifizetni az állam a szállítmányt. Itt 60 millió adag leszállításáról beszélhetünk, a Politico becslése szerint 1,2 milliárd euró értékben, amit Lengyelország még tavaly áprilisban utasított el vis maiorra hivatkozva – mondván, az orosz inváziót követő menekültáradat megterhelte az ország pénzügyeit.

A Pfizer novemberben, nem sokkal a lengye választások után közölte, hogy jogi útra tereli az ügyet, az első rövid, e hét keddi tárgyalást követően a brüsszeli elsőfokú bíróságon itt arról állapodtak meg a felek, hogy a tárgyalást január 30-ára halasztják.

The post Miért perelte be a Pfizer a magyar államot? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés