:
Breaking News

Nem vásárolunk, nem termelünk, nem üdülünk

December hatodika reggel egy halom új adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), vegyük is őket sorra.

Kiskereskedelem

2023 októberében még mindig zuhanásban a magyar kiskereskedelem az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest: a KSH szerint

egy év alatt 6,5 százalékkal csökkent a havi forgalom volumene.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 21,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, írják.

Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene, 2023. január és október között pedig 9 százalékkal volt kisebb a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Több ebből Sorban zárnak a bankok Brutális összegek mozogtak az állampapír-hajrában

Ipar

A KSH első becslése szerint idén októberben

az ipari termelés volumene 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól (munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalék a csökkenés).

Szeptemberhez képest 0,6 százalékos a csökkenés.

A KSH azt írja, a legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, viszont a feldolgozóipari alágak többségében (számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában) visszaesett a termelés volumene. Januártól októberig 4,7 százalékkal volt kisebb a termelés, mint 2022 azonos időszakában.

Szálláshelyek

Itt havi szinten növekedésről számolt be a KSH, most októberben a vendégéjszakák száma 5,1, a vendégeké pedig 6,9 százalékkal nőtt 2022 októberéhez képest, a turisztikai szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a külföldivendég-éjszakáké pedig nagyobb ütemben, 9,1 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Csakhogy

január-október között 6,4 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek itthon a magyarok, mint tavaly ugyanezen időszak alatt,

ezzel szemben a külföldiek tíz hónap alatt 12 százalékkal többet.

The post Nem vásárolunk, nem termelünk, nem üdülünk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés