:

Több mint egy tucat veszélyes appot találtak a Google Play Áruházban

Több mint egy tucat veszélyes appot találtak a Google Play Áruházban

Több mint egy tucat rosszindulatú hitelalkalmazást találtak a Google Play Áruházban, melyeket idén összesen több mint 12 millió alkalommal töltöttek le. A valós szám azonban sokkal magasabb lehet, ugyanis harmadik féltől származó áruházakban és gyanús weboldalakon is elérhetők – írja a Bleeping Computer.

A SpyLoan elnevezésű androidos fenyegetések ellopják a készülékről a személyes adatokat, mint például a készülékinformációkat, a fiókadatokat, a hívásnaplókat, a telepített alkalmazások listáját, a naptáreseményeket, a helyi Wi-Fi hálózat adatait, illetve a készüléken lévő fotókat és a videókat is.

A kutatók szerint a kockázat kiterjed a névjegyzékre, a helymeghatározási adatokra és a szöveges üzenetekre is.

Az appok látszólag törvényes személyi kölcsönöket kínálnak, ehelyett azonban magas kamatozású hiteleket kínálnak. Amennyiben valaki igénybe veszi a szolgáltatást, akár visszafizette az összeget, akár nem, megzsarolják őket a telefonjukon lévő adatok kiteregetésével, így rávéve őket hogy sokszoros összeget fizessenek vissza. Az alkalmazások a szegényebb országok lakosait fokozottan érinti.

Az ESET kiberbiztonsági vállalat összesen 18 SpyLoan alkalmazást fedezett fel. A Google ezek közül 17-et már eltávolított, míg az egyiket már megtisztították a SpyLoan fenyegetéstől. A fenyegetés elleni védekezés legjobb módja, ha csak bevált pénzintézetekben bízunk, új alkalmazás telepítésekor pedig gondosan megvizsgáljuk az engedélyeket, és az app értékeléseit.

The post Több mint egy tucat veszélyes appot találtak a Google Play Áruházban first appeared on 24.hu.