:
Breaking News

Cáfolják: az Európai Bizottság is hozzászólt a Pfizer-perhez

Az Európai Bizottság is beszállt a Pfizer-perbe. Egymást cáfolják a magyar kormánnyal.

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó hárommillió dózis vakcina árát akarja behajtani Magyarországon. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint az oltóanyagokat az Európai Bizottság (EB) feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra.

Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő azonban ezt cáfolja. Az EB nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel – jelentette ki a Népszavának.

A pandémia idején minden fontos döntést az úgynevezett irányító testület hozott, amelyben valamennyi uniós ország és a biztosi kollégium képviseltette magát – közölte De Keersmaecker. A tagállamok ott vitatták meg, hogy mennyi vakcinára és milyen feltételek mellett van szükségük.

Az Európai Bizottság ennek alapján tárgyalt a Pfizerrel és más gyártókkal, majd a felek keretszerződésekben rögzítették a közösen beszerezni tervezett oltóanyag mennyiségét, árát, a jogi felelősségvállalás részleteit. A szóvivő szerint a megrendelést a tagállam adta le, a vásárlásról is a tagállam és a gyógyszercég állapodott meg, majd a tagállam fizetett a készítményért.

A magyar kormány hárommillió adag vakcina ellenértékét, mintegy 60 millió eurót nem fizette ki az amerikai gyógyszergyártónak. Tavaly novemberben értesítették a Pfizert, hogy az ukrajnai konfliktusra hivatkozva nem utalják a pénzt.

Bírósági iratok szerint a Pfizer és partnere, a Biontech most januárban jogi eljárást kezdeményezett a magyar kormány ellen a covidvakcinák szállítása miatt. Az ügyet március óta tárgyalják, a Pfizer gyorsított ítéletre irányuló kérelmét akkor elutasították, azóta érdemi előrelépés nem történt.

The post Cáfolják: az Európai Bizottság is hozzászólt a Pfizer-perhez appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés