:

Ennyivel lesz drágább a benzin januártól

Akik korábban azt feltételezték, hogy a kormány túlbiztosítása miatt végül alacsonyabb díjszabásnak örülhetünk, tévedtek. Megszülettek a legfrissebb jövedékiadó-módosítások és ez alapján a januártól várható üzemanyagárak is.

Egy európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra, ezzel az a cél, hogy megússzuk a már évek óta levegőben lógó kötelezettségszegési eljárást – írja a Portfolio.

A NAV oldalán megjelentek a legfrissebb jövedékiadó-módosítások, eszerint:

2024. január 1-jétől az adó mértéke

a benzin esetében literenként 152,55 forint a gázolaj esetében pedig literenként 142,9 forint lesz.

A jövedéki adó megemelésével a literenkénti üzemanyagár vélhetően jóval a régiós átlag fölé fog ugrani, és bár elméletileg elképzelhető volt, hogy változtatni fognak az adónem nyár elején bejelentett mértékén, november elején Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy eldöntött tény: január 1-től 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak.

Az áfát is ide véve összességében

41,3 forintos drágulásra lehet számítani január 1-től a magyarországi benzinkutakon.

A nyáron bejelentett adóemeléssel a kormány kicsit túlbiztosította magát és az adómérték egészen 420 forintos euróáárfolyamig elegendő, így korábban voltak olyan feltételezések, hogy végül alacsonyabb díjszabást vezetnek be – de nem így lett.

The post Ennyivel lesz drágább a benzin januártól appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés