:
Breaking News

Erre nem lesz elég a nyugdíj-kiegészítés

Havi szinten elég stabilan negatív értéket mutat a nyugdíjas árkosár-index, és akár tovább is csökkenhet. De éves szinten nézve, két év alatt tovább csökkent a nyugdíjak vásárlóereje.

Az Mfor Nyugdíjas Árkosár-indexe a múlt havi 7,9 százalékpontos csökkenés után most 1,4 százalékponttal nőtt.

Tehát míg november elején a nyugdíjas árkosárba tartozó termékek árai 8,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, decemberben ez a 12 havi árcsökkenés már „csak” 6,8 százalék.

Arra lehet számítani, hogy hogy az Mfor Nyugdíjas Árkosár-index értéke a következő két hónapban negatív marad, sőt akár a 10 százalékos csökkenést is megközelítheti.

Több ebből Aki olcsóbb benzin után kutat, azt péntektől várják a kutak 10 százalék alá szorított infláció? Reagált a KSH

Két lépést hátra

Két éves viszonylatban azonban nem állnak jól a nyugdíjas pénztárcák.

2021 decemberének elején 19 834 forintba került az átlagos nyugdíjas árkosár. Most, két évvel később ugyanezekért a termékekért 27 629 forintot kell fizetni,

ami 39,3 százalékos emelkedés.

Ezzel szemben a nyugdíjak azóta 2022-ben 14 százalékkal, idén pedig (a novemberben kifizetett nyugdíj-kiegészítéssel együtt) 18,5 százalékkal, azaz mindösszesen 35,1 százalékkal nőttek.

Vagyis ebben a hónapban ismét kijelenthető, két év alatt csökkent a nyugdíjak vásárlóereje.

A jövő év elején esedékes (a kabinet által várt 2024-es inflációnak megfelelő) 6 százalékos nyugdíjemelés tehát létszükséglet ahhoz, hogy a nyugdíjak megtartsák értéküket.

The post Erre nem lesz elég a nyugdíj-kiegészítés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés