:

Idegen objektumot találtak galaxisunk közepén

Idegen objektumot találtak galaxisunk közepén

Egy friss tanulmány alapján sikerült meghatározni egy, a galaxisunk közepénél lévő csillag eredetét – írja a ScienceAlert. A Tejútrendszer középpontjában található szupermasszív fekete lyuk körül egy furcsa csillagraj kering. A környék túl zavaros az objektumok születéséhez, ezért a kutatók egy ideje úgy vélik, hogy a helyi csillagok máshonnan vándoroltak ide, pontos eredetükkel kapcsolatban azonban sok a kérdőjel.

Nisijama Sógó, a Mijagi Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban az S0-6 nevű jelű égitestre fókuszáltak.

Eredményeik azt mutatják, hogy az objektum nemhogy a Tejútrendszer távolabbi régiójáról került ide, hanem egyenesen idegen eredetű, egy másik galaxisban keletkezett.

Ez lehet az első extragalaktikus csillag, amelyet rendszerünk közepén fedeztek fel.

Az érintett rajt alkotó S csillagok hosszú, hurokszerű, ellipszis alakú pályát írnak le a Sagittarius A* nevű fekete lyuk körül. Az égitestek elképesztő sebességet érnek el, a Tejútrendszerben eddig talált leggyorsabb csillag is közéjük tartozik, ez másodpercenként akár 24 ezer kilométeres sebességgel is száguldhat.

Nisijama csapatával ezúttal a hawaii Subaru távcső adatait hívta segítségül az elemzéshez. Az S0-6-ról 8 éven át gyűjtötték az információkat, többek között felmérték sebességét és pályáját. Az adatok azt mutatták, hogy az égitest mindössze 0,04 fényévre fekszik a Sagittarius A*-tól

Az objektum fényét is megvizsgálták, olyan sötét vonalakat keresve a színképében, amelyek a kémiai összetételről árulkodnak. A kutatók megállapították, hogy az S0-6 spektruma meglehetősen kevés nehéz elemet tartalmaz, ami körülbelül 10 milliárd éves korra utal.

Az anyagok mennyisége és aránya érdekes módon a Tejútrendszeren kívüli, nevezetesen a közeli Sagittarius elliptikus törpegalaxisban és a Kis Magellán-felhőben lévő csillagokéhoz hasonlít. Ezen rendszereket jelenleg szép lassan felfalja galaxisunk, ezért nem váratlan, hogy egyes égitesteik hozzánk kerülnek.

A Tejútrendszer 13,6 milliárd éves élete során már jó néhány más galaxist felfalt. Az évek során több ilyen elnyelt rendszer nyomát is felfedezték, az S0-6 azonban az első megfigyelt bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a maradványok a galaktikus központ felé vándorolhatnak.

Érdemes hozzátenni, hogy a csillag idegen eredetének alátámasztásához további elemzések szükségesek. Emellett azt is érdemes felmérni, hogy vajon vannak-e társai az objektumnak.

The post Idegen objektumot találtak galaxisunk közepén first appeared on 24.hu.