:

Az EU-ban is feltűnt a leszorított magyar infláció

Vizsgálja a 9,9 százalékosra leszorított magyar inflációs adatokat az Eurostat.

Az energiainfláció számítási módszeréről tárgyal az Eurostat a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) az inflációs statisztikák európai uniós szintű harmonizációjára irányuló szélesebb körű erőfeszítések részeként – közölte az Eurostat sajtóirodája a Reuters megkeresésére. A magyar infláció számítási módszertanáról megszólalt a jegybank is csütörtökön.

A Reuters felidézi, hogy októberben egyszámjegyűre süllyedt a magyarországi infláció, az éves ütem 9,9 százalékos áremelkedést mutatott és alulmúlta a Reuters 10,4 százalékos piaci előrejelzését.

Ezt követően néhány szakember azt vetette fel, hogy a statisztikai hivatal hozzájárult a kormány kitűzött céljának teljesítéséhez.

Ahogy azt mi is megírtuk, szakértők állítása szerint októberben valójában tíz százaléknál magasabb volt az infláció, a 9,9 százalékot a KSH számítási módszertanának megváltoztatásával hozták ki.

A KSH szerint ők transzparensen kommunikáltak, mindenről a média és a rivaldafény tehet.

Az Eurostat közölte, hogy rendszeres párbeszédet folytat valamennyi EU-tagállam statisztikai hivatalával a HICP-statisztikák harmonizációjával és fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről, és rendszeresen ellenőrzi a módszertani irányelvek betartását is.

Magyarország esetében az Eurostat tárgyal a KSH-val az energiainfláció számítási módjáról.

The post Az EU-ban is feltűnt a leszorított magyar infláció appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés