:

Lehullott a fügefalevél a KSH módszertana elől, tovább gyengült a forint, átlagos a magyar G.E.C.I.

Újra itt a Visszajáró, a Forbes.hu hétvégi sorozata. Minden héten összefoglaljuk, mi történt – vagy mi vár a pénztárcánkra.

KSH: 9.9% Eurostat: Tuti? KSH: Tuti.

Olyan kedvező inflációs adatokat publikált a KSH októberben, hogy azt alig hittük el.

Mellár Tamás (a borítóképen) és Katona Tamás nem így tett.

A két egykori KSH-elnök utánajárt az inflációs számításoknak és találtak gyanús elemeket a módszertanban. A KSH számítása szerint a energiaárak 16,1 százalékkal csökkentek, de ez nincs feltétlenül így. Addig játszottak a rezsicsökkentett árral a statisztikai hivatalban, amíg ki nem jött a mágikus 9,9%.

Ha a KSH a korábbi években használt módszertan alapján számította volna ki az energiaárak változását, akkor az infláció októberben valahol 11-12 százalék között lett volna.

Érdekes egybeesés, hogy a módszertani váltást személyi változás is megelőzte. A statisztikai hivatalból távozott az a főosztályvezető, aki 27 éven át számította az inflációt – a helyét Tréfás Gábor vette át, aki korábban a Szijjártó Péter felügyelte Nemzeti Befektetési Ügynökségnél dolgozott

A magyar statisztikusok akciójára az európai közvélemény is felfigyelt. Az Eurostat napokon belül reagált. A KSH azonban utóbb tagadta, hogy vizsgálat indult volna. Más azonban terítékre került.

Az energiainfláció számítási módszeréről tárgyal az Eurostat a Központi Statisztikai Hivatallal az inflációs statisztikák európai uniós szintű harmonizációjára irányuló szélesebb körű erőfeszítések részeként – közölte az Eurostat sajtóirodája a Reuters megkeresésére.

Ennek fényében kellene örülnünk a novemberi 7,9%-nak.

Tegyük hozzá, az Eurostat és a KSH eddig máshogy számolta el az energiaárakat (ezért is volt jellemzően különbség az Eurostat és a KSH adatokban eddig).

Az üzemanyagok ára az elmúlt hónapban csökkent, a fogyasztói árak 7,9%-os (éves) drágulást produkáltak, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentéséből.

Lassan beszélnünk kell a karácsonyfa inflációjáról is. Lucfenyő, ezüstfenyő, nordmann, mindegyikre van egy számunk.

Bajban a költségvetés, gyengül a forint

Nagy utat járt be a magyar költségvetés az elmúlt évben.

A 2022 júliusában még 2352 milliárd forintról induló, majd decemberben 3400 milliárd forintosra átdolgozott hiánycélt tovább emelte a kormány: az idei év végére 4166,8 milliárd forint lett volna az elérendő cél.

Ehhez képest az államháztartás hiány idén már november végére elérte 4074,3 milliárd forintot.

Az elmúlt 3 évben a novemberi érték kizárólag 4000 milliárd alatti összeg volt, míg a teljes hiány rendre 4700 milliárd fölötti: a másfél év alatt 77%-kal megemelt hiánycél elérése szinte kizárt, jó eséllyel túllépjük a 4166,8 milliárdos deficitet.

Gyengül a forint. A forint a péntek reggeli jegyzésnél a heti kezdéshez képest 0,5%-kal gyengébben teljesített az euróval, 1,8%-kal a dollárral és 1,1%-kal a svájci frankkal szemben.

Hiába a gyengülő forint az utolsó adag állampapírnak nem tudtak ellenállni a befektetők.

Romlanak a reálnyugdíjak is

39,3%-kal drágult két év alatt a nyugdíjasok élete. Míg két éve, 2021 december elején 19 834 forintba került az átlagos nyugdíjas árkosár, most ugyanezekért a termékekért 27 629 forintot kell fizetnünk.

Ezzel szemben a nyugdíjak azóta csupán 35,1 százalékkal nőttek: így az idei karácsonyra is kevesebb fog jutni az állami nyugdíjból élőknek.

A nők kevesebbet keresnek

A nemzetközi sakkszövetség (FIDE) egy új index bevezetésével hívná fel a figyelmet a női sakk helyzetére. A Gender Equality in Chess Index (Nemi Egyenlőség a Sakkban Index) szerint a magyar sakk nagyjából átlagos mértékben egyenlőtlen, G.E.C.I-je 62,62-es.

A módszertanon valószínűleg van még mit finomítani, a legjobb értékeléseket rendre harmadik világbeli, míg a legrosszabbakat fejlett nyugati demokráciák kapták.

A nemi egyenlőtlenségeknek komoly hatása van a pénztárcánkra. Európában a nők óránként átlagban 12,7%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Az átlagos bérszakadékot tekintve nem a középmezőnyben van Magyarország, hanem az élbolyban. a nők nálunk több mint 17 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. A magyarul szerencsétlenül hangzó mozaikszó ellenére így csak üdvözölni lehet a sakkszövetség új kezdeményezését.

The post Lehullott a fügefalevél a KSH módszertana elől, tovább gyengült a forint, átlagos a magyar G.E.C.I. appeared first on Forbes.hu.