:
Breaking News

10 dolog, amit figyelembe kell venned mielőtt új telefont veszel

10 dolog, amit figyelembe kell venned mielőtt új telefont veszel

Mitől függ, hogy jó-e a kép? Mit jelentenek az egyes elnevezések? Honnan lehet tudni, hogy kibírja-e a vizet? Miből lehet következtetni az üzemidőre és, hogy mit várhatunk a kameráktól? Íme a legfontosabb tulajdonságok, paraméterek, funkciók és szolgáltatások, amelyekre érdemes figyelni egy-egy döntés meghozatala előtt. Telefon vásárlási tanácsok!

Okostelefon nélkül ma már a legtöbb ember számára elképzelhetetlen az élet. Ez persze teljesen érthető, hiszen egy ilyen termék ma már egyszerre kommunikációs csatorna, munkaeszköz, fényképezőgép, multimédiás központ, játékgép, térkép, edzésnapló, postahivatal, pénzintézet, sőt ruházati kiegészítő szerepét is betöltheti, és még sorolhatnánk a funkciókat.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen is az általunk használt készülék, egy, az igényekhez passzoló modell komoly életminőség javulást eredményezhet, viszont ellenkező esetben rengeteg bosszúságot, csalódást okozhat. Egy új készülék vásárlásakor nincs könnyű a dolga az embernek, hiszen a választék hatalmas, köszönhetően annak, hogy számos szereplő akar kiharapni kisebb-nagyobb szeletet a globálisan idén több, mint 500 milliárd dolláros telefonpiac tortájából.

Most azt tekintjük át, hogy mik azok a lényeges szempontok, amelyekre érdemes figyelmet fordítani, ha androidos okostelefon megvételére kerül a sor, illetve adott esetben mi számít jó vagy gyenge értéknek bizonyos paraméterek esetén.

Ráadásul rengeteg adat, funkció jelenik meg a termékkommunikáció során, ami összezavarhatja a vevőket.

Méret

Sokan erre nem fordítanak elég figyelmet, vagy azt hiszik, hogy a nagyobb=jobb, de ez koránt sincs így. Egy nadrágzsebből kilógó nagy mobil kifejezetten kellemetlen lehet, pláne kerékpározás vagy túrázás során. A készülékek méretére legegyszerűbben a képátlóból lehet következtetni.

A méretben nagy különbségek fedezhetőek fel.

A mai legnagyobb készülékek 6,9 hüvelykesek (~17,5 cm), de akadnak már nagy tudású darabok 6 hüvelykes méretben is, így például az új iPhone 15 vagy a Samsung S23. Ez a durván 2,5 centiméteres differencia nem tűnik soknak, de a valóságban igen is az, ráadásul a rövidebb modellek keskenyebbek is, ami a kisebb tenyerű felhasználók számára igen sokat számíthat.

Bírja a strapát

A gyártók mondhatnak bármit arról, hogy a készülékük mennyire strapabíró, arra kell figyelni, hogy egy adott készülék rendelkezik-e az erre vonatkozó, nemzetközi szabványoknak megfelelő hivatalos tanúsítvánnyal.

A megfelelő kialakítás és anyaghasználat távol tartja a port.

Az IP68 minősítés azt jelenti, hogy egy adott termék készülékháza száz százalékosan képes megvédeni a terméket a szilárd anyagoktól, tehát akár a legfinomabb homok vagy por sem tehet benne kárt. Emellett vízálló, egészen pontosan fél órán keresztül kibírja másfél méteres vízmélységben. Az IP67 esetében a porállóság ugyanilyen jó, viszont az ilyen modellek már nem tolerálják a víz alá merítést. Azonban attól nem lesz bajuk, ha lefröcskölik őket, azaz az esőt, a megázást túlélik.

Van olyan telefon, aminek a patak sem árthat.

Az ütéseket jellemzően a legtöbb készülék igen-igen rosszul viseli. Léteznek viszont már olyan strapamobilok, amelyek ezeket a durva fizikai behatásokat is kibírják, köszönhetően vastag és nehéz speciális burkolatuknak. Viszont ezeket értelemszerűen nem lehet annyira kényelmesen zsebre vágni, és nem is kifejezetten esztétikusak.

Képernyő

A képminőség az egyik legfontosabb szempont egy telefon esetében, ez nem is lehet kérdés. Jöjjenek az ezzel kapcsolatos részletek.

OLED vs. LCD

A legjobb képminőséget az OLED (AMOLED, PHOLED, Super Retina OLED stb.) képalkotási technológia produkálja. A végtelen kontraszt, a tökéletesen ragyogó színek és a kiváló betekintési szög miatt szemre is sokkal jobb a látvány, mint amit az olcsóbb LCD eljárástól várhatunk. Egyértelműen érdemes OLED-es telefont venni, ha valaki teheti, mert tényleg szembeötlő a különbség.

Az OLED kijelzők képminősége kiváló!

Fényerő

A mértékegysége nit, és értelemszerűen minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a fényerő. Nagyjából 500 nites fényerő felett már akár napfényben is látható a kép, de a színek akkor értékelhetőek, ha a fényesség eléri legalább az 1000 nites értéket. A fényerő az úgynevezett nagy dinamikatartományú (High Dynamic Range) tartalmak visszaadása során is fontos, hiszen ilyenkor a HDR effektus látványosabb, a végeredmény pedig valósághűbb.

Képfrissítési frekvencia

Hertzben (Hz) adják meg, és arról szolgáltat információt, hogy a képernyő másodpercenként hány képkocka megjelenítését teszi lehetővé. Minél magasabb ez az érték, annál finomabb a lapozás, görgetés. És már van számos játék, amelynél kihasználható a magasabb képfrissítési frekvencia. Azonban a tapasztalataink szerint a nagyobb érték jól mutat, de nem létfontosságú és sokan észre sem veszik a különbséget.

Szóval ez nem olyan paraméter, amelynek befolyásolnia kellene egy vásárlási döntést.

Felbontás

A tévékhez hasonlóan a telefonok kijelzője által teremtett kép úgynevezett pixelekből, azaz képpontokból tevődik össze. A felbontás azt mutatja meg, hogy egy-egy kijelző hány ilyen képpontot használ. A felbontás megadásánál az első szám a vízszintes, a második a függőleges sorokban található pixelek számát adja meg, és a kettő szorzatából derül ki, hogy egy készülék esetében hány képpontból tevődik össze a kép.

Nem mindegy, hogy mit látunk a képernyőn.

Értelemszerűen minél magasabb ez az érték, annál részletesebb, valósághűbb, élesebb látványvilág megteremtésére képes egy adott modell. A HD felbontás (a vízszintes pixelek száma, azaz a kisebb érték 720) ma már nem az igazi, főleg egy nagy képernyős modell esetében, mert ez érezhetően ronthat a látott kép minőségén.

Üzemidő

Egy mobil használati értékét rengeteg ember számára alapvetően meghatározza az, hogy meddig bírja egyetlen töltéssel a készülék. Ez nyilván függ attól, hogy mekkora fényerő mellett és hogyan használja valaki a modellt, hiszen például a játékok vagy pláne a fényképezés, kamerázás, zabálja az energiát. Mindenesetre az jó indikátor lehet, hogy mekkora az akkumulátor kapacitása.

A nagy kapacitású akkumulátor döntő tényező lehet.

Ezt az értéket milliamperórában (mAh) adják meg és minél nagyobb, értelemszerűen annál jobb. Androidos modellek esetén azzal nem érdemes foglalkozni, amelyik legalább nem rendelkezik 3500 mAh-s akkumulátorral, és már az olcsóbb eszközök között is több olyan akad, amibe 5000 mAh-s akkumulátort építettek. Sőt, léteznek ennél nagyobb kapacitású teleppel felszerelt eszközök is, amelyek így értelemszerűen kiemelkedő üzemidőt kínálnak.

Ha egy termék energiagazdálkodása kerül szóba, akkor megkerülhetetlen a töltés kérdése.

Wattban adják meg a támogatott töltés teljesítményét, és minél nagyobb ez az érték, annál hamarabb telik meg az akkumulátor naftával. Az e téren a csúcsot képviselő 120 wattos modellek akár negyed óra alatt telepumpálhatják magukat energiával úgy, hogy egy 30 wattot támogató riválisnak ehhez akár egy órára is szükség lehet.

Teljesítmény

A telefonokba épített hardver teljesítménye alapvetően határozza meg a használhatóságot. Ez két fő pilléren nyugszik, a rendszerchipen (SoC), illetve a mellé pakolt, gigabyte-ban (GB) megadott RAM memória mennyiségén. Rendszerchipből rengeteg van, érdemes vásárlás előtt megnézni, hogy a kinézett telefonba milyen típus került. A RAM már egyszerűbb kérdés, hiszen minél több van belőle, annál gyorsabb, stabilabb a készülék.

Vannak appok, amelyek megkövetelik a kiemelkedő teljesítményt

A 4 GB RAM a minimum, ennél kevesebb esetén már csak korlátozottan használható egy készülék. 6-8 GB RAM viszont már elég mindenre. Ha pedig valaki tényleg a csúcsot keresi, mert a lehető legjobb látványvilág mellett akar játszani, illetve nagyobb méretű videókat vágna, akkor még ennél is feljebb mehet, hiszen léteznek már 12-16 GB RAM-mal is ellátott eszközök.

A benchmark tesztprogramok nem hazudnak.

A teljesítmény mérésére akadnak kiváló, úgynevezett benchmark tesztprogramok, amelyek lehetővé teszik, hogy összehasonlítsuk egymással az egyes termékeket. Ezek között az egyik legelterjedtebb az AnTuTu, amely egy pontszámot ad minden egyes terméknek az automatikus tesztelés lefutása után. Tehát akinek fontos az erő, az jól teszi, ha vásárlás előtt megnézi, hogy a kinézett készülék milyen eredményt ért el az AnTuTu (vagy más hasonló) szoftveren, és azt összehasonlíthatja más modellekkel is értelemszerűen.

Képalkotás

Mára ez lett az egyik legfontosabb szegmens, és a képalkotási képességek terén az egyes modellek nagyon eltérhetnek egymástól.

Kamerák

Alapvetően a kamerák határozzák meg, hogy mire számíthatunk egy-egy modelltől. A legjobb, ha a minden eszközön megtalálható főkamera mellett található rajta egy ultraszéles látószögű egység is, amely olyan hatást kelt, mintha eltávolodnánk a célponttól.

A képalkotási tulajdonságok egyre inkább számítanak.

Az optikai zoomkamera ennek ellenkezőjét teszi, azaz közelebb hozza a témát, ami értelemszerűen szintén hasznos lehet. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy erre mi szükség van, hiszen az olcsóbb telefonokon is lehet nagyítani. Ez tény, azonban a nem optikai, hanem digitális nagyítás a képminőség radikális romlásához vezet, és a való életben gyakorlatilag teljesen használhatatlan.

A makró kamerák az ultraközeli célpontok megörökítését teszik lehetővé, például egy virág bibéjét vagy egy légy szemét. Azonban a tapasztalataink szerint csak nagyon ritkán használja őket az ember, és csak tökéletes fényviszonyok mellett vethetőek be. Egy szóval a makró kamera megléte vagy hiánya nem fontos.

Felbontás

Megapixelben adják meg, és a gyártók szívesen dobálóznak hatalmas számokkal. Azonban a hétköznapok során a lehető legritkább esetben használjuk ki az 50-120-150 megapixeles módot, már csak azért sem, mert ezek rengeteg helyet igényelnek.

Egy fotókiállításhoz még kevés a telefonok kamerája, de a hétköznapokhoz bőven elegendő lehet.

A normál üzemmódban készülő 8-10 megapixeles képek is tökéletesek az esetek túlnyomó többségében. Tehát a megapixel számnak, azaz a felbontásnak sok jelentősége igazán nincsen.

Rekeszérték: Fotózás sötétben

Ez viszont egy fontos tényező, hiszen azt mutatja meg, hogy egy kamera mennyire teljesít jól a sötétben. F értékben adják meg (pl f/1.6), és minél kisebb ez az érték, annál jobb lesz a képminőség kevés fénynél.

Az nagy jelentőséggel bír, hogy egy kamera hogy teljesít kevés fénynél.

A tapasztalataink szerint f/1.9 értékig még egészen vállalható fotók, videók hozhatóak össze sötétben, efölött viszont már sokszor zajos, pixeles és elmosódott lesz a végeredmény.

Adattárolás

Gigabyte-ban (GB) adják meg, és minél nagyobb ez az érték, annál több adat eltárolására képes egy adott modell. Mivel a kamerák egyre jobbak lesznek, a játékok pedig egyre bonyolultabbak, ezért ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

Egy átlagos felhasználó 128 GB tárolókapacitással azért egészen sokáig ellehet.

Ám aki sokat fotóz, videóz és Instagram, TikTok vagy YouTube karrierben is gondolkodik, az jobban teszi, ha legalább 256 GB-os terméket választ.

Hang

Itt is hajlamosak a gyártók túlzásba esni, és mindenféle csodálatos térhatású Dolby hangzással kábítani a hiszékeny vásárlókat. Az igazság az, hogy az összes telefon elég vacakul szól. Halk, nincsenek basszusok, a végeredmény nagyon természetellenes.

Kiemelkedő megszólalást felesleges várni a mai mobiloktól.

Ha viszont rájuk dugunk egy fül- vagy fejhallgatót, akár Bluetooth kapcsolaton keresztül is, akkor már az olcsó modellek is teljesen korrekt hangminőséget produkálnak. Azaz a hangminőségre nem az a szempont, amely lényeges telefonvásárlás során.

Milyen márkát?

Több cég csinál ma már remek telefonokat. De Magyarországon olyan márkát választanék, amely rendelkezik itthon rendes, hivatalos képviselettel. Ha bármilyen gond adódna, esetleg szervizelésre van szükség, akkor ez nagyon sokat számíthat a probléma minél hamarabbi elhárítása során. Tehát Samsung, Asus, Xiaomi, Nokia, Honor, Huawei, Motorola, Lenovo, Nothing és Cat brandeket javasolnék elsősorban emiatt.

Vásárlás előtt

Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy a vásárlás előtt tájékozódjon alaposan. Ne csak a gyártó cég weboldalát nézze meg, hiszen ott előfordulhat, hogy nem bontják ki 100 százalékosan az igazság minden részletét a termékkommunikáció során.

Vásárlás előtt érdemes kipróbálni a kinézett terméket.

Érdemes független teszteket elolvasni/megnézni, hiszen ezek szerzői sokszor elvégzik a már említett teljesítménnyel, fényerővel és üzemidővel kapcsolatos vizsgálatokat. Illetve természetesen, ha lehet, nézze meg élőben és próbálja ki a vásárlást megelőzően az adott terméket.

The post 10 dolog, amit figyelembe kell venned mielőtt új telefont veszel appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés