:

Februárban tényleg jön 460 millió euró

Jóváhagyta az uniós pénzügyminiszterek tanácsa: külön feltételek nélkül, két részletben összesen 920 millió eurót kap meg Magyarország egyes uniós források előlegeként.

Zöld utat adott az Európa Tanács pénzügyminiszteri kollégiuma (Ecofin) a magyar helyreállítási terv RePowerEU fejezettel történő módosításának. Az Európai Bizottság novemberben előterjesztett javaslata alapján, ha a Tanács jóváhagyja, Magyarország az elkövetkező időszakban részesülhet az összeg 20 százalékának megfelelő előlegben.

„Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől”

– mondta az Ecofin-ülés után Brüsszelben Varga Mihály, aki szerint ez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel és egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből. A pénzügyminiszter azt is monda:

„bízunk benne, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források, hiszen minden feltételt teljesítettünk, így Magyarország minél előbb hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki.”

Érdemes azonban tisztázni, mi történt valójában az uniós pénzügyminiszterek ülésén. Az Európai Bizottság novemberben tett javaslatot a tagállami pénzügyminiszterekből álló grémiumnak Magyarország és 12 másik ország módosított helyreállítási tervének az elfogadására. A tervezet szerint az eredeti 5,3 milliárd eurós magyar RRF-terv összegét további forrással egészítik ki, ebből 3,9 milliárd euró uniós hitel, a fennmaradó rész pedig vissza nem térítendő támogatás lesz.

A tanácsi jóváhagyás azt jelenti, hogy Magyarország az elkövetkező időszakban részesülhet az összeg 20 százalékának megfelelő előlegben, azaz külön feltételek nélkül összesen 920 millió eurót kaphat meg. Ennek a fele márpedig már februárban érkezhet. A tanácsi döntéstől számítva ugyanis – mint beszámoltunk róla – nagyjából

60 napon belül várható a RePowerEU-hoz kapcsolódó első előlegkifizetés, azaz 460 millió euró.

Hogy erre az előlegre hogyan teszünk szert a jogállamisági és költségvetési feltételességi eljárások közepette, arról ebben a cikkben írtunk bővebben. Varga Mihály szavazival szemben azonban az uniós pénzügyminiszterek döntésének semmi köze az előlegfizetésen felüli rész lehívásához. A most jóváhagyott tervezet nagyobb részét csak akkor kapja meg Magyarország, ha teljesíti az EU által megszabott 27 szupermérföldkövet, amelyek a jogállamiság tiszteletben tartására és a korrupció megszüntetésére vonatkoznak.

Így viszont a kohéziós forrásokból 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás egy évvel a tanácsi zárolás után is blokkolva marad. Ugyanígy a 4,6 milliárd eurós helyreállítási keret (a magyar kormány a 3,9 milliárd eurós kölcsön lényegében egészét energetikai beruházásokra fordítaná) 80 százaléka mindaddig elérhetetlen lesz, amíg a kormány nem teljesíti a 27 szupermérföldkövet. 

Az ennél jóval jelentősebb, sőt, a magyar gazdaság teljesítőképességét érdemben meghatározó uniós források egy részéről a jövő héten születhet döntés, egy jelentős hányadáról azonban – mint ebben a cikkünkben bővebben is írtunk – minta már lemondani látszana az Orbán-kormány-

The post Februárban tényleg jön 460 millió euró appeared first on Forbes.hu.