:

Kutatás: így a legjobb a nyugdíjportfólió

Mégsem a diverzifikált portfólió a jó megoldás, ha biztos jövőt akarunk. Egy kutatás szerint jobban járunk, ha mindent egy lapra teszünk.

Tévedtek, akik eddig azt hangoztatták, hogy a kötvényekből és részvényekből álló, diverzifikált portfólió a legjobb módja annak, ha megtakarításokkal akarjuk biztosítani jövőnk jólétét. Egy akadémikusokból álló csoport szerint jobban járunk, ha mindent részvényekbe teszünk.

Több ebből Ennyit költünk idén karácsonyi ajándékra Lehullott a fügefalevél a KSH módszertana elől, tovább gyengült a forint, átlagos a magyar G.E.C.I.

Miután három tucat országból 130 évnyi adatát dolgoztak fel, arra jutottak, hogy a félig hazai és félig nemzetközi részvények keveréke a legjobb választás a nyugdíjportfólióknál – írja a Bloomberg.

A kutatók egymillió szimulációt futtattak le amerikai háztartásokra, és azt találták, hogy a hazai és nemzetközi részvények közötti megosztás átlagosan valamivel több mint 1 millió dollárnyi vagyont jelentett a nyugdíjba vonulásig, szemben a 60-40 arányú részvény-kötvény keverék 760 000 dollárjával.

Bár a kizárólag részvényekből álló megközelítés maximális vesztesége nagyobb volt a szimulációban, hosszú távon így is ez vezetett jobb eredményre.

A szerzők szerint téves, hogy a részvények és kötvények egymást kiegyenlítik egy portfólióban. A két eszközosztály ugyanistöbbször mozog együtt, mint azt sokan gondolnák, így jobban működik a megtakarítás egészének részvényekbe fektetése hosszabb távon, de csak a részvényállományok földrajzi diverzifikálásával.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy mivel az amerikai piacok története rövid, a tanulmány 38 fejlett országot felölelő, egészen 1890-ig visszanyúló adatokat használt a befektetési eredmények levezetéséhez.

The post Kutatás: így a legjobb a nyugdíjportfólió appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés