:

Gyerekvállalási szerződés nélkül: milyen támogatásra számíthat a  pár, ha nem akar elköteleződni?

Sok pár ódzkodik attól, hogy egy családtámogatás vagy kedvező hitel miatt szerződjön le a gyerekvállalásra, vagy csak emiatt házasságot kössön. Nekik is vannak lehetőségeik a támogatásra, mutatjuk, milyenek.

A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy nekik milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik túl nagy kockázatnak érzik, hogy a kedvező hitelkamat miatt előre vállalni akár több gyereket, valóban jelent némi kockázatot.

Házasság nélkül

Gyakran találkozni olyan párokkal, akik együtt élnek, akár gyereket is szeretnének, ám mégsem kívánnak összeházasodni. A 2024-es év két várható favoritja, a CSOK Plusz és a Babaváró hitel számukra nem elérhető, a kormány ugyanis gyerekvállalás esetén konzekvensen ragaszkodik a házassághoz.

Viszont 2024-től az emelt összegű falusi CSOK meglévő gyerekkel házasság nélkül is kihasználható: egy gyerekkel 1 millió forint, két gyerekkel 4 millió forint, míg három gyerekkel 15 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A falusi CSOK használt ingatlan korszerűsítéssel és/vagy bővítéssel egybekötött megvételére, építésre, valamint újépítésű lakóház megvásárlására fordítható, de akár egy meglévő ingatlan is korszerűsíthető és/vagy bővíthető belőle. Ez utóbbi esetben a támogatási összegek azonban alacsonyabbak, hiszen vásárlásra már nem kell költeni. Legalább két meglévő gyerekkel akár CSOK hitel is igényelhető mellé, ennek összege két gyerekkel 10 millió, három vagy több gyerekkel 15 millió forint. A kedvezményes lakáshitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet, hasonlóan a 2024-től induló CSOK Pluszhoz, vagyis komoly pénzügyi előnyt jelent egy piaci hitelhez képest. A megszületett gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéshez sincs szükség házasságra. Ezt a családok akkor használhatják ki, ha a gyerek megszületéskor már van folyósított jelzáloghitelük, aminek fennálló tőketartozása a második gyerek megszületésekor 1 millió forinttal, a harmadiknál pedig 4 millió forinttal csökkenthető.

Házasok, de nem akarnak gyereket

Ha van már gyermek, akkor igényelhetik a Falusi CSOK-ot, legalább két gyerekkel pedig felvehetik mellé a CSOK hitelt is. Természetesen a házasság ténye a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedést nem befolyásolja, így ezt nem házasok is kihasználhatják, ha úgy adódik. Piaci lakáshitel, aminek a kamata jelenleg kicsivel 7 százalék alatt kezdődik. Ez azt jelenti, hogy például 50 millió forint hitelösszegnél – 20 éves futamidőre, 10 éves kamatperiódussal – 390 ezer forint törlesztővel lehet számolni. Mivel egy ugyanilyen CSOK Plusz hitel törlesztője 3 százalékos kamattal számolva kb. 290 ezer forint lesz a második évtől (az első évben még csak kamatot kell fizetni), ez 100 ezer forint körüli plusz kiadást jelentene havonta. Amennyiben csökkennének az új hitelkamatok a jövőben, akkor a most felvett piaci kölcsön persze lecserélhető lesz olcsóbbra. Lakástakarékpénztári megtakarítás elindítása is. A lakástakarékpénztár egy igen egyszerű, havi rendszerességű befizetésekből felépülő, fix futamidejű megtakarítási forma. A lakástakarékok segítségével magánszemélyek és társasházak valósíthatnak meg lakáscélú megtakarítást.

The post Gyerekvállalási szerződés nélkül: milyen támogatásra számíthat a  pár, ha nem akar elköteleződni? appeared first on Forbes.hu.