:

E.ON fejlesztések: többszáz hektáron újulhat meg a védett erdő

E.ON fejlesztések: többszáz hektáron újulhat meg a védett erdő

Eltűnnek a légvezetékek és az oszlopok a Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területeiről.

A „főváros tüdejének” is nevezett Budai Tájvédelmi Körzet őshonos erdőkkel borított hegyvonulatait átszeli az E.ON 70-es és 80-as években épített gerinchálózata, amely a környező települések – Nagykovácsi, Máriaremete, Remeteszőlős, Solymár, Pesthidegkút, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Piliscsaba –, azon belül több mint 40.000 fogyasztó áramellátását biztosítja.

A növekvő fogyasztói igényekre válaszul az E.ON teljesen megújította a régió ezen legnagyobb energiaigényű településeit kiszolgáló Solymár alállomást, ezzel párhuzamosan pedig megkezdte a környező településeken és védett erdőkön áthaladó középfeszültségű hálózat egy részének elbontását és annak földkábellel való helyettesítését.

A fejlesztés kapcsán az E.ON a Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területein, illetve a térség lakóövezeteiben több mint 450 oszlopot és 50 kilométernyi szabadvezetéket szüntet meg és vált ki földkábellel.

A biztonságosabb üzemeltetést jelentő földkábeles hálózat létesítésével jelentősen csökken a térség áramellátásának kitettsége a természet erőivel szemben. Az átépített szakaszokon nem lesznek többé viharkárok vagy kidőlő fa okozta áramkimaradások, lakott területen megszűnhet a gallyazás, a védett erdőben pedig a folyamatos nyiladékkezelés.

„Az E.ON Hungária Csoportnál a jövő áramhálózatát építjük, mindezt összhangban a természettel. A gyorsan fejlődő budai agglomerációt érintő beruházásunk jelentősen növeli a térség áramellátásának biztonságát, hálózatunk a jövőben kevésbé lesz kitett az időjárás egyre jellemzőbb szélsőségeinek, valamit a környéken élők bővítési igényeinek teljesítése gyorsabban valósulhat majd meg. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy olyan fejlesztést valósítunk meg, amelynek révén szinte láthatatlanná tesszük a villamos hálózatot, eltűnnek az oszlopok és vezetékek, a földbe helyezett kábelek révén pedig képesek leszünk visszaadni a természet eredeti szépségét” – mondta el Katona Ádám, az E.ON Hungária Csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A földkábelesítés az üzembiztonság mellett természetvédelmi szempontból is kiemelten fontos előrelépés. A középfeszültségű hálózat elbontásával jelentősen, többszáz hektárral nőhet a fával borított területek nagysága, a nyiladékkezelt területek mesterségesen egyenes vonalait önerdüléssel vagy őshonos fafajok ültetésével begyógyíthatja az erdő.

A Pilisi Parkerdő, mint a főváros és térségének legnagyobb zöld infrastruktúrakezelője üdvözölte az E.ON Hungária Csoport fejlesztési törekvéseit. Rittling István, a Pilisi Parkerdő Budai Erdészetének erdészetvezetője szerint a légvezetékek megszűnése nemcsak egy optikai tájseb begyógyítására nyújt lehetőséget, de egyúttal növelheti a fával borított területek arányát is, ami a klímaváltozás elleni küzdelem egyik fontos eszköze és egyben a helyi lakosság „zöld” iránti igényére is megoldást adhat.

A Solymári alállomás megújítása és a 2025-ig megvalósuló földkábeles villamosenergia-hálózatfejlesztés költsége meghaladja a 2 milliárd forintot. A beruházás részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból valósul meg a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával, részben önerőből finanszírozza az E.ON Hungária Csoport.

A többszáz tonnányi elbontott nyersanyag további sorsa kapcsán a fenntarthatósági szempontok érvényesülnek az E.ON-nál: a korábbi helyükről kiemelt, 50-60 éves vasoszlopokat beöntik, a néhány éve felszerelt oszlopkapcsolókat újra felhasználja a cég, a lebontott vezetékek pedig alumíniumként hasznosulnak újra.

www.eon.hu

The post E.ON fejlesztések: többszáz hektáron újulhat meg a védett erdő appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés