:

Így rabolta ki a világot Észak-Korea

Így rabolta ki a világot Észak-Korea

A kriptovaluta-piacon kezdettől fogva komoly gondot okoznak a hackerek. Ezek közül is kiemelkednek az észak-koreai állam által pénzelt kiberbűnözők, akik 6 év leforgása alatt 3 milliárd dollárnyi vagyont tüntettek el – írja a DailyCoin.

A Kim Dzsongun vezette elszigetelt ország 2017-ben kezdett el a kriptopiacra fókuszálni, amikor is ráébredt, hogy ez a terület sokkal ellenőrizetlenebb, mint a hagyományos pénzintézetek. 

Azóta a rezsim Lazarus nevű hackercsoportja több mint 3 milliárd dollárnyi kriptovalutát lopott el, és míg kezdetben leginkább csak dél-koreai piacokat céloztak, az elmúlt években már senki nem érezhette magát biztonságban.

A 2022-es év abszolút csúcsot jelentett e téren, ugyanis a rezsim hackerei becslések szerint mintegy 1,7 milliárd dollárnyi kriptovalutát tulajdonítottak el. Ez az ország gazdaságának mintegy 5 százalékát, katonai költségvetésének pedig 45 százalékát tette ki. Viszonyításképp: ez az összeg közel tízszer nagyobb, mint Észak-Korea teljes exportja 2021-ben, ami körülbelül 182 millió dollár volt, derül ki a CNN videójából.

Hogy mekkora veszélyt jelent az ország, jól jelzi, hogy 2022-ben az ellopott kriptovaluták mintegy 44 százalékát észak-koreai csalókhoz vezették vissza. Az FBI arról számolt be, hogy volt egy olyan esemény, amikor az államilag támogatott csalók 1580 bitcoint loptak el. Ezek darabja nagyjából 15 millió forintba kerül.

Különösen aggasztó, hogy a hackerek újabban már nemcsak a nagy piacokat, de az egyéni felhasználókat, a kockázati tőkecégeket, sőt a kriptopénz-iparágon belüli alternatív technológiákat és protokollokat használó szereplőket is megcéloznak.

Az pedig egyértelműnek tűnik, hogy a kriptovaluta-lopások révén felhalmozott pénz fedezi az észak-koreai rezsimet, különösen annak katonai és fegyverkezési programjait. Nem kizárt például, hogy a nemrégiben felbocsátott kémműholdat is ez a terület finanszírozta. De persze a diktátor fényűző életstílusának fedezésében is nagy szerepe lehet a kiberbűnözőknek.

The post Így rabolta ki a világot Észak-Korea first appeared on 24.hu.