:

A kormány váltságdíjat követel: kérjük a 30 milliárd euró uniós pénzt, és akkor nem vétózunk

A kormány váltságdíjat követel: kérjük a 30 milliárd euró uniós pénzt, és akkor nem vétózunk

Orbán Viktor politikai igazgatója az e heti uniós csúcstalálkozó előtt megint bedobta a vétókártyát. 30 milliárd euró uniós forrás feloldását kéri cserébe.

Magyarország kész visszavonni vétóját az Ukrajnának nyújtandó újabb uniós segélycsomaggal szemben, ha Brüsszel hajlandó feloldani a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott összes unió forrást

– erről beszélt Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs a Bloombergen kedd este megjelent interjúban. Az uniós vezetők december 14-15-i csúcstalálkozóján dönthetnek arról, hogy Ukrajna megkezdheti-e a tárgyalásokat az unió csatlakozásról, illetve egy négyéves, 50 milliárd eurós segélycsomag elfogadásáról is Ukrajna részére.

Februárban tényleg jön 460 millió euró

Ennek kapcsán fogalmazta meg a kormány váltságdíj-követelését a miniszterelnök politikai igazgatója, aki azt is elmondta: szerinte „Magyarország uniós finanszírozása és Ukrajna támogatása két külön kérdés, ha viszont az unió ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása egy módosított uniós költségvetésből származzon, akkor a két kérdés összekapcsolódik”.

Orbán Balázs azt mondta, a magyar kormány fontolóra venné, hogy eláll a vétótól, ha a közös uniós költségvetésen kívül szerveznék meg Ukrajna finanszírozását, a csomag négy év helyett csak egy évre szólna, az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését pedig mindenképp elhalasztaná az eheti csúcstalálkozóról.

Orbán Balázs az interjúban 30 milliárd euró befagyasztott forrásról beszél, szerinte ennyi jár Magyarországnak.

Mint ismert, a múlt héten jóváhagyta az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, hogy külön feltételek nélkül, két részletben összesen 920 millió eurót kaphasson meg Magyarország egyes uniós források előlegeként. Februárban ebből tényleg jönni fog 460 millió euró.

Borítókép: Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján 2023. január 25-én.

The post A kormány váltságdíjat követel: kérjük a 30 milliárd euró uniós pénzt, és akkor nem vétózunk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés